Yrittäjätarina

Tiina Niva

Yrittäjätarina sai alkunsa isän vanhasta hallista ja poronsarvista

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Korusuunnittelija ja -valmistaja

“Heti kun ajattelin että perustan yrityksen, päätin että halusin myös opiskella yrittäjyyttä.”

Tiina NivaYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Tiina Niva, yrittäjätarina
Tiina Niva on Kuusamossa asuva 33-vuotias korusuunnittelija ja -valmistaja, jonka luovuus tulee kauniisti esiin upeissa poronsarvista tehdyissä koruissa. Yrittäjätarina sai alkunsa rakkaan harrastuksen muotoutuessa sivutoimiseksi yritystoiminnaksi.

Yrittäjätarina sai alkunsa isän vanhasta hallista ja poronsarvista

Luoniva syntyi ja yrittäjätarina alkoi, kun Tiina löysi isänsä vanhasta hallista poronsarvia ja työkaluja, ja alkoi valmistaa koruja itse. Ajatus verkkokaupan pyörittämisestä oli kiinnostanut Tiinaa jo pidempään, mutta oikeanlaista tuotetta ei ollut tullut vastaan. Kun poronsarvien valmistuksesta kehittyi hänelle rakas harrastus, alkoi ajatus itsetehtyjen korujen myymisestä tuntua luonnolliselta. Korujen materiaalit tulevat läheisiltä porotilallisilta, jonka jälkeen Tiina ja hänen miehensä valmistavat korut käsityönä alusta alkaen omalla pajallaan.

”Minkään ulkomailla valmistetun tuotteen myyminen verkossa ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Omissa koruissani tiedän tarkasti mistä materiaalit tulevat. Lisäksi pidän todella korujen valmistamisesta – voi sanoa, että harrastuksesta tuli työ”

Tällä hetkellä Luonivan mallisto koostuu pääasiassa korvakoruista, sekä muutamista kaulakoruista. Jokainen koru on kuin uniikki taideteos, sillä poronsarven sisustan väri ja kuvio paljastuvat vasta sarvea leikatessa, eikä mikään sarvi ole toisen kanssa täysin identtinen. Tuotevalikoimaa on tarkoitus kasvattaa pikkuhiljaa.

Yrittäjyys tuo vapautta työskentelyyn

Vaikka ajatus päätoimisesta yrittäjyydestä onkin Tiinan haaveena, on yritystoiminta toistaiseksi sivutoimista, eivätkä yrittäjyyden haasteet ole päässeet yllättämään. ”Kirjanpidon teen itse, ja sen kanssa olen saanut välillä mietiskellä, mutta siihenkin olen saanut heti apua tarvittaessa.”

Tiinan mukaan parasta yrittäjyydessä on vapaus. Yrittäjänä hän sanoo pääsevänsä toteuttamaan itseään vapaasti, joka tarkoittaa muun muassa sitä, että saa tehdä mitä itse näkee parhaaksi, eikä ole velvollinen kuuntelemaan ohjeistusta muilta.

”Olen tosi kova opiskelemaan. Heti kun ajattelin että perustan yrityksen, päätin että halusin myös opiskella yrittäjyyttä.”

Päättäessään perustaa yrityksen, Tiina tiesi heti haluavansa myös opiskella yrittäjyyttä.

”Olen tosi kova opiskelemaan. Heti kun ajattelin että perustan yrityksen, päätin että halusin myös opiskella yrittäjyyttä. Löysin Starttivalmennuksen koulutuksen eräältä Facebookin keskustelupalstalta. Koulutus sopi minulle hyvin, sillä kyseessä oli iltatoteutus, joka tapahtui täysin verkossa. Minun oli pystyttävä opiskelemaan päivätöideni ohessa, joten iltatoteutus oli tärkeä kriteeri.”

Yksi koulutuksen parhaista opeista oli Tiinan mielestä lause, joka jäi mieleen lähes jokaisesta webinaarista: ”Älä alihinnoittele”. Välillä hän kokee miettivänsä omia hintojaan hyvin kriittisesti, mutta palauttaa mieleen aina sen, että tuotteita ei pidä alihinnoitella.

”Jos tästä tulee joskus päätoiminen työ, niin hinnat on laskettu siten, että tällä pärjää, eikä tarvitse tehdä yötä päivää töistä saadakseen tarvittavan tulon.”
Myös koulutukseen kuuluvista henkilökohtaisista tapaamisista jäi positiivinen fiilis, sillä sieltä sai aina tsemppiä ja uskoa omaan tekemiseensä.

”Mikäli kiinnostaa yrittää, niin kannattaa sitä yrittää.”

Kannustuksena yrittäjyydestä haaveileville Tiina haluaa sanoa, että mikäli yrittäjyys kiinnostaa, voi sitä lähteä ensin kokeilemaan esimerkiksi sivutoimisena.

”Etenkin jos vähän pelottaa toimeentulo, tai jokin muu, sivutoimista yrittäjyyttä kannattaa kuitenkin testata, jos siihen on mahdollisuus. Ei se ole kiveen hakattua, että sitä pitäisi sitten aina tehdä. Sivutoiminen yrittäjyys on kuitenkin melko riskitöntä.”

”Kyllä minä haluan kannustaa, että mikäli kiinnostaa yrittää, niin kannattaa sitä yrittää” Tiina toteaa hymyillen.

Seuraa Tiinaa somessa ja katso miten yrittäjätarina jatkuu