Yrittäjätarina

Sirpa Romppainen

Yrittäjyys avaa mahdollisuuksia. Se on se mikä kiehtoo

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Sisustussuunnittelun asiantuntija

“Olen kovin innostunut aloittamaan omaa yrittäjyyttäni”

Sirpa RomppainenAsiantuntijayrittäjäksi - yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Kuva Sirpa Romppaisesta, yrittäjätarina
Sirpa Romppainen on  yrittäjätarinansa alussa oleva sivutoiminen yrittäjä, jonka yritys Mezza Design Oy tarjoaa sisustussuunnittelun palveluita. Päätoimisessa työssään Sirpa toimii talouspäällikkönä, mutta kouluttautuessaan sisustussuunnittelijaksi, kiinnostus yrittäjyydestä heräsi. Hän ilmoittautui sisustussuunnittelijan koulutuksen ohella Starttivalmennuksen asiantuntijayrittäjäksi – yrittäjän ammattitutkinnon koulutukseen, ja päätyi perustamaan yrityksensä jo koulutuksen aikana.

Kokonaisvaltaisen sisustussuunnittelun palveluntarjoaja

Sirpa perusti yrityksensä Mezza Design Oy:n vuoden 2021 huhtikuussa. Vaikka toiminta ei ole vielä virallisesti alkanut, on ajatus yrityksen toiminnasta jo selvillä ja valmistelut toiminnan aloittamiseksi pitkällä.

”Nykyisessä työssäni on työpiikki juuri syksyssä, joten vapaa-aikaakin menee tähän. Olen suunnitellut aloittavani yritystoiminnan lokakuussa. Olen kovin innostunut aloittamaan omaa yrittäjyyttäni, ja toivon kovasti, että saisin asiakkaita” Sirpa kertoo iloisesti.

Mezza Designin pääkohderyhmänä ovat henkilöt, joiden lapset ovat muuttaneet tai muuttamassa pois kotoa. Muuttuvat elämäntilanteet aiheuttavat tarpeen muutokseen myös asumisjärjestelyissä – tulee tarve muuttaa pienempään asuntoon, tai asunnon huonejärjestystä ja toiminnallisuutta tulee päivittää. Näissä tilanteissa sisustussuunnittelijan ammattitaidosta on suuri apu.

Toinen kohderyhmä yrityksen palveluille ovat rakennuttajat, jotka rakentavat uusia rivi- tai kerrostaloja. Sirpalla on kokemusta sisustussuunnittelusta oman harrastuneisuuden ja nyt koulutuksen myötä, ja hän haluaa tarjota rakennuttajille asiantuntijuuttaan esimerkiksi pintamateriaalien valinnassa. Palvelu toimii hyvin kokonaisvaltaisesti, sillä ajatuksena on auttaa rakennuttajien jälkeen myös asunnonostajia, jotka voivat tarvita apua sisustuksen suunnittelussa.

Lisäksi kiinteistövälittäjille tuotettavat stailauspalvelut tulevat kuulumaan Mezza Designin palveluihin. ”Palvelut ja liiketoiminta tulevat varmasti kehittymään kysynnän mukaan, mutta nyt toimintaa aloittaessani minulla on useampia rinnakkaisia kohderyhmiä. Tarkoituksenani on rakentaa ympärilleni asiantuntijaverkosto, jotta voisin tarjota asiakkailleni niin sanottuja avaimet käteen-palveluita. Kauttani saisi sisustussuunnittelun lisäksi yhteystiedot remontin toteuttajille, esimerkiksi kirvesmiehille, tai mitä lisäpalveluita tarvitseekaan.”

Kouluttautumisen myötä ajatus yrittäjyydestä kirkastui

Yrittäjätarina alkoi sisustussuunnittelijan koulutuksen myötä ja Starttivalmennuksen asiantuntijayrittäjyyden koulutus madalsi kynnystä lähteä yrittäjäksi.

”En halunnut kokonaan vaihtaa alaa sisustussuunnitteluun, vaan sivutoiminen yrittäjyys tuntui sopivimmalta vaihtoehdolta minulle. Ajatus on jatkossakin toimia sivutoimisesti yrittäjänä, mutta jos yritystoiminta lähtee lentoon, voisin kyllä harkita tekeväni sitä täysipäiväisesti. Tulevaisuus näyttää, miten kysyntää riittää.”

Asiantuntijayrittäjän koulutus toi Sirpalle varmuutta siitä, että yrittäjyyttä kannattaa kokeilla.

”Olen pohtinut etukäteen sitä, että miten aikani riittää kaikkeen. Toisaalta kuitenkin pidän ja olen aina pitänyt sisustamisesta, ja minulla on siitä kokemusta, joten tiedän mitä olen lähdössä tekemään. Olen aina myös opiskellut paljon ja pitänyt sitä sellaisena harrastuksena, joten nyt yrittäjyys tulee ikään kuin opintojen tilalle.”

Yrittäjyydessä on rajattomat mahdollisuudet

Sirpa kokee yrittäjyyden tuovan vapautta ja vaihtoehdon tulevaisuuden työskentelylle.

”Kyllähän se avaa mahdollisuuksia, se on se mikä kiehtoo. Yrittäjyydessä on periaatteessa rajattomat mahdollisuudet. Halusin myös saada vaihtoehdon tulevaisuudelle. Jos huomaan jossain vaiheessa, etten tee enää mielelläni nykyisen tyyppistä työtä, on minulla mahdollisuus siirtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Vaihtoehtona juuri sisustussuunnittelu kiinnosti, sillä sen parissa saan tehdä sellaista asiaa, josta todella nautin. Se ajaa eteenpäin.”

Vaikka liiketoiminnan kannattavuus riippuu monista asioista, on Sirpan mukaan yrittäjällä itsellään suuri vaikutus menestykseen. Hän nostaa korkealle esimerkiksi markkinointiin panostamisen, jossa sosiaalisen median kanavat ovat entistä tärkeämmässä roolissa.

Käytännönläheinen koulutus tarjosi hyvät lähtökohdat yrityksen perustamiselle

Starttivalmennuksen koulutus tuli Sirpaa vastaan LinkedInissa, jonka kautta hän kävi tutustumassa koulutuksen sisältöihin. Hän oli hieman aiemmin aloittanut sisustussuunnittelijan koulutuksen, joten asiantuntijayrittäjän koulutuksen ajankohta oli sopiva.

”Minulle sopi hyvin se, että koulutus oli suunniteltu juuri asiantuntijayrittäjälle. Koulutuksessa kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat laaditaan koulutuksen kuluessa; liiketoimintasuunnitelma, kannattavuuslaskelmat ja markkinointisuunnitelma. Niistä kaikista on hyötyä, kun yritys oikeasti perustetaan.”

Yrittäjän ammattitutkinnosta sai käytännönläheisiä oppeja ja tukea muun muassa yritysmuodon valintaan. ”Ajattelin aluksi, että minun tulee perustaa toiminimi, koska yritys on sivutoiminen, mutta ymmärsin koulutuksen myötä, että verotukselliset seikat kuitenkin rajaavat toiminimen pois.”

Markkinointiin ja erityisesti sosiaalisen median markkinointiin liittyvä osuus sai Sirpalta arvostusta. Hänen mukaansa koulutuksen tiedot olivat kokonaisuudessaan ajantasaisia ja siinä oli huomioitu hyvin kaikki, mitä yritys tarvitsee.

”Kun aloitin koulutuksen, en ollut vielä päättänyt perustanko yrityksen, mutta innostuin lopulta perustamaan sen jo koulutuksen aikana.”

”Yrittäminen kannattaa aina”

Sirpa suosittelee yrittäjyydestä haaveilevia käymään yrittäjyyskoulutuksen jossakin vaiheessa yrittäjyyden polkua.

”Koulutus on ollut todella hyödyllinen ja suosittelen sitä kaikille alkaville, tai miksei jo toimiville yrittäjillekin. Siellä saa kaiken tiedon siitä byrokratiasta, mitä yrittäjyys vaatii.”

Hän haluaa kannustaa kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan yrittäjyyttä.

”Jos olet innostunut ja kiinnostunut jostakin alasta, ja sinulla on siihen osaaminen tai pystyt kasvattamaan siihen liittyvää osaamista, niin anna palaa. Et menetä mitään! Yrittäminen kannattaa aina.”

Seuraa Mezza Designia somessa ja katso kuinka yrittäjätarina jatkuu