Yrittäjätarina

Petra Ronkainen

Kehittäjäluonne ja halu auttaa asiakkaita veivät kohti asiantuntijayrittäjyyttä

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Myynnin ja markkinoinnin konsultti

“Parasta on se, miten yrittäjän roolissa saan auttaa useita yrityksiä”

Petra RonkainenAsiantuntijayrittäjäksi - yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Petra Ronkainen, yrittäjätarina
Espoossa asuva Petra Ronkainen on toiminut yrittäjänä maaliskuusta 2020 alkaen. Yli 20 vuoden kokemus asiakaspalvelun, myynnin ja markkinoinnin työtehtävissä sai Petran toteuttamaan haaveensa yrittäjyydestä ja auttoi uskomaan, että hän voi kokemuksellaan auttaa muita. Nyt hänen yrityksensä Triana Consulting Oy tarjoaa markkinoinnin ja myynnin suunnittelua, kehittämistä ja toteutusta eri toimialojen yrityksille. 

Myynnin ja markkinoinnin moniosaamista Espoosta

Triana Consulting Oy palvelee kattavasti yrittäjiä ja yrityksiä, jotka haluavat kehittää markkinointiaan ja myyntiään asiakas- ja ihmislähtöisemmäksi sekä parantaa asiakaskokemusta. Palvelut eivät keskity pelkästään konsultointiin, kouluttamiseen ja valmentamiseen, vaan Petra tarjoaa myös konkreettista apua markkinointiin, muun muassa tuottamalla sisältöä yritysten sosiaalisen median kanaviin. 

”Minun missioni on se, että yritykset oppisivat ja uskaltaisivat tehdä myyntiä ja markkinointia ihmisläheisemmin. Olisi hyvä ymmärtää, että myynnin, markkinoinnin sekä asiakaspalvelun on tapahduttava yhteisesti ja kaiken keskiössä pitää olla asiakas. Kaikkien osa-alueiden organisointi, suunnittelu ja kehittäminen pitäisi tapahtua yhdessä, sillä ne kaikki liittyvät asiakaskokemuksen parantamiseen.”   

Vastuu, vapaus ja aito halu auttaa asiakasta motivoivat kohti yrittäjyyttä

Yrittäjäksi ryhtyminen on ollut Petralle pitkä prosessi. ”Olen vuosia sitten ymmärtänyt sen, että tapani toimia on hyvin yrittäjähenkinen ja olen jo pitkään haaveillut yrittäjyydestä. Prosessi oli lopulta kuitenkin aika pitkä, ennen kuin oikeasti uskalsin lähteä tähän.”  

Se mikä yrittäjyydessä kiehtoi Petraa, oli itsenäinen yksintyöskentely, vapaus ja vastuu.   

”Minulla ei ole koskaan ollut pelkoa siitä, että apua olen nyt vastuussa kaikesta, vaan se pikemminkin sopii minulle. Muutkin luonteenpiirteeni ja tapani tehdä töitä sopivat erinomaisesti yrittäjyyteen, paremmin kuin työyhteisöön.”  

Petran työhistoria koostuu useista eri tehtävistä eri toimialoilta kuluttaja- ja yrittäjäasiakkaiden parista, pääsääntöisesti asiakasrajapinnasta, mikä on suuri vahvuus nykyisessä työssä. Kokemusta on myös liiketoiminnan kehittämisestä, ja nyt yrittäjänä aiemmin kerättyä ammattitaitoa on päässyt hienosti hyödyntämään asiakkaiden parissa.   

”Vaikka markkinointi on tällä hetkellä se pääasia, on äärimmäisen mielenkiintoista päästä auttamaan kokonaisvaltaisesti. On hämmentävää, miten voin tässä todeta nyt, että ihan kuin olisin koko ajan suunnitellutkin tämän näin, sillä yrittäjyyden kynnyksellä minäkin epäröin. Nyt puolentoista vuoden jälkeen en enää epäröi, vaikka uuden oppiminen ei toki koskaan lopu.” Petra toteaa.  

Itsensä johtaminen on ikuista oppimista

Asiakashankinta on usein yrittäjyyden alussa haasteellista, mutta Petra kertoo olleensa onnellisessa ja hyvässä tilanteessa sen suhteen, että asiakkaat ovat tulleet verkostoista ja suosittelujen kautta.   

Itsensä johtaminen on osoittautunut osa-alueeksi, jonka eteen on nähtävä paljon vaivaa. 

”On haastavaa johtaa itseään pelkästään ihmisenä ja nyt johdan itseäni myös yrittäjänä. Oikeisiin asioihin keskittyminen ja asioiden eteenpäin saattaminen ei ole ihan helppo homma. Työstän tätä taitoa kuitenkin jatkuvasti; kokeilen erilaisia työskentelytapoja ja esimerkiksi eri aikoja pitää taukoja. Suunnittelen työn ja päiväohjelman tarkkaan ja joka viikon lopussa, suunnittelen seuraavan viikon ohjelman. Joskus joku viikko voi mennä siten, että teenkin suunnittelut tehtävät juuri silloin kun olen ajatellutkin. Toisinaan taas paletti hajoaa jo heti alkuviikosta, kun tulee jotain yllättävää tai työt eivät vaan suju. Tästä syystä suunnittelen aina paljon joustovaraa aikatauluun.  

Haluan työskennellä mahdollisimman fiksusti ja tehokkaasti, ja saada aikaansaamisen tunteen. Monesti työ vie heti aamusta mukanaan ja iltapäivällä huomaa, että edelleen on hampaat pesemättä ja yövaatteet päällä. Jossain kohdassa minulla olikin päiväohjelma, jossa luki, että pese hampaat ja pue päälle, ihan kuin pienellä lapsella.” 

”Koen että parasta on se, miten yrittäjän roolissa saan auttaa useita yrityksiä”

Petraa on aina motivoinut ihmisten auttaminen ja asioiden eteenpäin vieminen, joka on myös myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun ydin.   

”Tällä hetkellä koen, että parasta on se, miten yrittäjän roolissa saan auttaa useita yrityksiä. Saan auttaa heitä eteenpäin vaikeissa asioissa ja opiskella myös itsekin niitä asioita, joista olen kiinnostunut. Hienoa yrittäjänä toimimisessa on myös ulkopuolisuus. Toivon ihmisiä ja vuorovaikutusta ympärilleni, saan siitä motivaation ja nautinnon, mutta en varsinaisesti kaipaa työyhteisöä. Nykyisessä roolissani saan olla tekemisissä ihmisten kanssa, mutta saan kuitenkin toimia ulkopuolisena. Tämä mahdollistaa sen, että uskallan sanoa asioita suoremmin ja tuoda ilmi kehittämiskohteita, mikä onkin sen ulkopuolisen auttajan tehtävä.”  

Vapaus, vastuu ja itsenäisyys ovat lisäksi asioita, jotka Petra nostaa korkealle yrittäjyyden hyvinä puolina.   

”Olen suoraviivainen ja kehittämishaluinen, sekä nopea tekemään päätöksiä. Tällainen työskentelytapa ei aina sovi työyhteisöihin, mutta asiakkaani arvostavat sitä, että laitan asiat rullaamaan. Palaverit ovat tehokkaita ja asiakas saa näkyviä tuloksia. Konsultit ovat apuna juuri silloin kun huomataan että tarvitaan apua, ja halutaan ottaa se apu organisaation ulkopuolelta.”  

Koulutuksen suurin oivallus syntyi kotitehtävän myötä

Starttivalmennuksen koulutus löytyi LinkedIn-mainoksen kautta. Vaikka Petra ei ollut mainoksen nähdessään edes harkinnut opiskelevansa juuri asiantuntijayrittäjäksi, hän päätyi ilmoittautumaan koulutukseen heti mainosta klikattuaan. ”En miettinyt ollenkaan, että onko tästä nyt hyötyä, vaan ajattelin, että en ainakaan varmasti menetä mitään”.   

Koulutus järjestettiin paikan päällä koulutustilassa, mikä oli Petralle iso plussa. Hän halusi päästä näkemään samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja keskustelemaan heidän kanssaan.  

”Suurin oivallus mikä kurssilla tapahtui, oli kotitehtävä, jossa piti laatia verkostokartta henkilöistä, jotka voisivat olla potentiaalisia asiakkaista, tai keitä kannattaisi tavata oman liikeideansa kanssa. Se oli minulle käänteentekevää, sillä ymmärsin, että minulla on todella hyvät verkostot. Kaikki nykyiset asiakkaani ovat verkostoistani, tai niiden kautta tulleiden suositteluiden kautta. Se oli todella iso asia, se yksittäinen tehtävä.”  

Myös taloushallinnon puoli ja kannattavuuslaskelmien työstäminen saivat Petralta positiivista palautetta. Se voi olla vaikein asia, mutta se on myös tärkein.   

”Sanna painotti usein suoraan, että se on se mihin kaikki pohjautuu. Vaikka se ei ehkä kuulosta houkuttelevalta, että tule tänne niin laitetaan kannattavuuslaskennat kuntoon, niin se on todella olennaista.”  

”Kaikki on jatkuvassa muutoksessa”

Yrittäjäksi lähteminen on usein kynnyksen takana ja Petran vinkki yrittäjyydestä haaveileville on, ettei asiaan kannata suhtautua liian vakavasti.  

”Monien muiden lailla, myös minä pelkäsin epäonnistumista, mutta kokemuksen myötä voin sanoa, ettei yrittäjyyteen kannata suhtautua liian vakavasti. Kaikki on jatkuvassa muutoksessa, eikä päätöksen tekemiseen kannata suhtautua niin, että jos minä nyt tämän päätän tehdä, niin sen täytyy olla loppuelämän ratkaisu. Isoista asioista elämässä ei voi tietää, ennen kuin kokeilee. Kannattaa ajatella niin, että tämä minua kiinnostaa ja tähän on rahkeita.”  

Vaikka yrittämiseen ei Petran mielestä kannatakaan suhtautua turhan vakavasti, on silti tärkeää pitää mielessä, että kun lähtee yrittäjäksi, täytyy olla varma, että omalle tuotteelle tai palvelulle on kysyntää. Pohjatyöt kannattaa tehdä hyvin ja panostaa hinnoitteluun.  

”Yrittäjyydestä haaveilevalle sanoisin, että mene opiskelemaan yrittäjyyttä. Itse menin koulutukseen ja näin, että muut ovat samassa tilanteessa ja yhtä epävarmoja. Siellä sain sen viimeisen uskalluksen – minulle varmistui se, että kyllä minusta on tähän.”  

Tutustu Petraan ja Trianan toimintaan seuraamalla Petraa LinkedInissä