Yrittäjätarina

Meri Aalto & Simo Keskisaari

Yhteneväinen urapolku johdatti ystävykset yhtiökumppaneiksi

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Rakennusalan asiantuntijuus

“Jos lähdet yrittäjäksi ja on joku, kenen kanssa sen haluat tehdä, niin tee - kyllä se on kahdestaan kivempaa”

Simo KeskisaariYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Vuoden 2021 alkupuolella Meri Aalto ja Simo Keskisaari saivat tarjouksen, josta he kokivat olevan mahdotonta kieltäytyä. Heidän edellisestä työstään tutuksi tullut yhteistyökumppani, Konrap Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jääskeläinen, oli jäähdyttelemässä omaa yritystoimintaansa ja siirtymässä eläkkeelle, kun hän tarjosi Simolle ja Merille osakkuuksia yrityksestään. Simon ja Merin urapolku on pitkään kulkenut rinnakkain, ja yhteistyöhön lähteminen saman yrityksen osakkaina tuntui luonnolliselta seuraavalta askeleelta. Näin he päätyivät osakaskumppaneiksi yritykseen, jonka tulevaisuuden rakentamista on suunniteltu ja toteutettu innolla 2021 vuoden maaliskuusta alkaen.

Rakennusalan rautaista asiantuntijuutta Lappeenrannassa

Meri ja Simo ovat kulkeneet hämmästyttävän samankaltaista urapolkua, mutta opinnot ennen korkeakoulua antavat kummallekin ainutlaatuista osaamista rakennusalan saralta. Meri valmistui maalariksi vuonna 2012, jonka jälkeen hän lähti opiskelemaan rakennusinsinööriksi. Insinööriopintojen jälkeen hän työllistyi ISS Prokolle ja siitä WSP Finlandille. Simon ammattikoulupohja löytyy prosessipuolelta, jonka jälkeen hän päätyi Merin opiskelukaveriksi ja siitä samoihin töihin valmistumisensa jälkeen. 

“Valmistuin vuoden Simoa ennen rakennusinsinööriksi, mutta muuten urapolkumme on ollut yhteneväinen. Työskentelimme molemmat WSP Finlandilla, mutta koronan myötä Lappeenrannan toimisto laitettiin kiinni, jonka jälkeen ryhdyimmekin yrittäjiksi. Olemme olleet yritystoiminnassa mukana vuoden 2021 maaliskuusta saakka” Meri kertoo. 

Yritys johon ystävykset lähtivät osakkaiksi, on Konrap Oy, jossa on tällä hetkellä heidän lisäkseen yksi osakas, Jukka Jääskeläinen, joka on toiminut heidän mentorinaan ja tukenaan yrittäjyyden alkumetreillä. 

“Yrityksemme päätoimenkuvia ovat rakennushankkeiden rakennuttamistehtävät, valvonta ja suunnittelu. Nyt alkuun suunnittelutyötä on ollut pienemmässä määrin, mutta tulevaisuudessa kun toimitusjohtajamme eläköityy, tulemme tekemään kaikkia töitä yhtä paljon. Sekä minun että Merin työtä on oikeastaan kaikki rakentamisen asiantuntijatehtävät. Asiantuntijuudessamme on substanssiosaamisen eroja, joita molemmat pääsevät hyödyntämään omassa työssään” Simo kuvailee kysyttäessä työnkuvasta. 

Vaikka suurin osa toiminnasta tapahtuu Etelä-Karjalan alueella, ei yrittäjäkaksikko ole sulkenut pois vaihtoehtoa toimialueen laajentamisesta.  

“Kun puhutaan esimerkiksi valvomisesta, tapahtuu se aina fyysisesti paikan päällä ja siksi se sijoittuu pääasiassa Etelä-Karjalan alueelle, mutta emme ole rajanneet aluetta tarkasti. Osaamisen laajentumisen ja täydennyskoulutusten myötä myös toimenkuvan ja yritysten palveluiden laajeneminen on mahdollista” Simo sanoo innostuneesti. 

Mahdollisuuden tultua vastaan, ajatus yrittäjyydestä tuntui oikealta

Jo Merin ja Simon opintojen aikana oli puhuttu mahdollisuudesta tehdä töitä esimerkiksi toiminimellä, ja Merillä yrittäjyys olikin ollut tavoitteena jo jonkin aikaa. Lopulta ajatus yrittäjyydestä syntyi mahdollisuuden myötä. 

“Jukka Jääskeläinen oli tullut tutuksi entisen työmme kautta. Hän toimi yrityksen alikonsulttina ja teimme yhteisiä projekteja lähes viiden vuoden ajan. Kun jukka kuuli, että olimme lähdössä WSP:lta hän vinkkasi, että mitä jos ostaisimme osuudet hänen yrityksestään. Eihän tuollaista mahdollisuutta voi olla käyttämättä” Meri kuvailee yrittäjäksi lähtemistä. 

Simo kertoo, että yrittäjäksi lähteminen tapahtui lopulta nopeasti:” Nyt jälkikäteen ajateltuna oli hyväkin asia, että lähti nopeasti mukaan yritystoimintaan. Edellinen työsuhde päättyi tammikuussa ja maaliskuussa olimme jo osakkaita toisessa yrityksessä”. 

Molemmat yrittäjistä ovat kokeneet, että yrittäjäksi lähtemisen kynnystä madalsi se, kun sen sai tehdä tutun ihmisen rinnalla. 

“Siitä oli tukea, että oli toinen, jonka kanssa lähteä yrittäjäksi. Toimeentulo ei ole yrittäjänä turvattu, vaan sillä työllä eletään, jota tehdään. Onhan se hyvä, kun näitä ajatuksia pääsee jakamaan, niin ei rupea suurentelemaan asioita päässään. Toistaiseksi meillä on tukena vielä Jukkakin, jonka apu on ollut arvokasta” Meri kuvailee. Simo komppaa “Kyllä, on todella hyvä, kun on joku, kenen kanssa jakaa ajatuksia yrittäjyydestä”.

Jo yrittäjäkoulutuksen aikana yhtiökumppanista oli hyötyä, sillä koulutuksen tueksi piti hakea lisätietoa muun muassa osakassopimuksista ja yrityskaupasta. Kaikesta byrokratiasta kuitenkin selvittiin ja yhtiökumppanit toteavat yhteen ääneen saaneensa koulutuksesta yrittäjyyden alkuun paljon tukea.

Yrittäjyyden haasteet ja huiput koetaan yhdessä

Puhuttaessa yrittäjyyden haasteista nousee Merille ja Simolle päällimmäisenä mieleen näkyvyyteen ja markkinointiin liittyvät seikat. Rakennusalalla asiakassuhteet ovat hyvin henkilöityneitä, eivätkä markkinointitoimenpiteetkään näin ollen voi olla perinteisiä. 

“Laaja rummutus ja markkinointi voisivat tuntua jopa tyrkyttämiseltä. Pienten projektien ja ajan kautta niitä toimeksiantoja tulee” Simo pohtii. “Paikallinen yrittäjäjärjestö ja tuollaiset pienemmät toimijat ovat tuntuneet hyviltä kanavilta. Perustimme myös Instagram-tilin, jonka kautta tuomme esille esimerkiksi yrityksemme arkea” hän jatkaa. 

Edellisessä työssään WSP Finlandilla Meri ja Simo toimivat jo yrittäjämäisesti, joten kumpikin kokee arjen pysyneen melko samanlaisena nyt yrittäjänä kuin mitä se oli aiemmin. Lisääntynyt vapaus nousee esille molempien kommenteissa, kysyttäessä yrittäjyyden tuomista hyvistä puolista. 

“Asiantuntijatyö ei oikeastaan ole kahdeksasta neljään työtä, ja yrittäjyyden kautta on tullut vapautta tehdä töitä vapaammin” Meri kertoo. 

Simo kokee yrittäjyyden hyvänä puolena myös sen, että oman osaamisensa saa itse hinnoitella. “Kysyntä ja kilpailu määrittävät lopullisen hinnan. Tässä yrittäjällä on parempi mahdollisuus mukautua vallitsevaan hintatasoon” hän hymyilee.

Hyvät pohjatiedot ja rohkeus ovat auttaneet alkuun yrittäjänä

Vuoden 2020 joulukuussa Simo ja Meri olivat tilanteessa, jossa tulevista töistä ei ollut varmuutta. Meri löysi netistä Starttivalmennuksen yrittäjyyden ammattitutkinnon ja yhdessä he päättivät aloittaa yrittäjäksi kouluttautumisen. 

Simon mielestä koulutus oli laaja raapaisu monesta asiasta ja parasta koulutuksessa oli kokonaisuus. Kun tietoa sai monesta asiasta, pystyi sitä helpommin hakemaan lisää itsenäisesti. Meri haluaa korostaa jatkuvan oppimisen merkitystä yrittäjyydessä:” Koulutuksessa annetaan pohjatyö, mutta ei opiskelu lopu siihen, kun on ammattitutkinto”. 

Vaikka yrittäjyyteen tarvitaan asennetta, ovat molemmat yhtä mieltä siitä, että koulutus antoi hyvää tukea yrittäjyyden alkuun. 

“Kuulin välillä kritiikkiä siitä, että miten yrittäjäksi voi muka kouluttautua, kun eikö se ole enemmän vain asennetta. Kyllä tietenkin pitää olla asennettakin, yrittäjähenkisyyttä, mutta paljon siinä on tietoakin, jota voi tuollaisesta koulutuksesta oppia” sanoo Simo. Meri yhtyy “Kyllä koulutus madalsi yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä. Yrittäjyydessä on paljon byrokratiaa, jota on hyvä tietää etukäteen, ettei siihen jää rypemään”. 

Tuleville yrittäjille molemmat yhtiökumppanit haluavat antaa kannustusta tarttua tuumasta toimeen. 

“Et voi tietää, jos et yritä. Sitä pitää vaan lähteä rohkeasti yrittämään, sillä et voi tietää ellet kokeile. Se hyppy pitää vain uskaltaa jossain vaiheessa tehdä” Meri kannustaa. 

Simo muistuttaa oman alan tuntemuksen tärkeydestä. 

“Yrittäjyys vaatii rohkeutta ja sinnikkyyttä, eikä haasteita saa pelätä. On hyvä tuntea oma ala hyvin ja olla tietoinen kilpailijoista. Se on tärkeää, sillä pitää tietää mihin on lähdössä. Markkina muodostuu kilpailijoista ja se on hyvä tuntea etukäteen, joten tee hyvin taustatyöt. Jos lähdet yrittäjäksi ja on joku, kenen kanssa sen haluat tehdä, niin tee – kyllä se on kahdestaan kivempaa” Simo kertoo hymyillen ja Meri nyökkää iloisesti.

Seuraa Konrapia somessa ja katso miten Merin ja Simon matka yrittäjänä jatkuu