Yrittäjätarina

Maria Kim

Rakas harrastus kehittyi työksi, ja siitä eteenpäin omaksi yritystoiminnaksi

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Tankotanssiopettaja & yrittäjä

“Kävin Starttivalmennuksen koulutuksen, jonka jälkeen mietin, että pakko tätä on koittaa. En halunnut jäädä miettimään, että mitä jos.”

Maria KimYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Maria Kim on 28-vuotias turkulainen yrittäjä, jonka tankotanssi- ja ilma-akrobatiastudio Kamikaze Aerial Dance Studio Oy avattiin asiakkaille lokakuussa 2021. Toimiessaan toisessa tanssikoulussa opettajana, Maria koki, ettei hänen ideoitaan ja ajatuksiaan otettu vastaan, mikä sai hänet pohtimaan oman yrityksen perustamista. Kartoitettuaan kilpailutilannetta hän totesi, ettei halunnut jäädä jossittelemaan omien haaveidensa kanssa. Hän hakeutui Starttivalmennuksen yrittäjän ammattitutkintoon ja sai sieltä eväät oman yrityksen perustamiseen.

Tankotanssia ja ilma-akrobatiaa Turun Länsikeskuksessa

Kamikaze Aerial Dance Studio Oy on tankotanssi- ja ilma-akrobatia-studio, joka avattiin asiakkaille lokakuussa 2021 Turun Länsikeskukseen. Tilavan tankotanssistudion lisäksi tilassa on erillinen akrobatiastudio, jossa on rengastrapetseja ja tarkoituksena on laajentaa tarjontaa myös hammockeihin, eli katosta riippuviin liinoihin, jotka mahdollistavat ilmajoogan, hammock-trapetsitunnit, sekä niillä tehtävän kehonhuollon. Studiossa järjestetään myös tavallista lattia-akrobatiaa, jossa harjoitellaan esimerkiksi käsilläseisontaa, erilaisia kärrynpyöriä, kuperkeikkoja, sekä siltakaatoja.

Tunnit on suunnattu kaikenikäisille ja -sukupuolisille, sekä kaikentasoisille lajeista kiinnostuneille. Osallistua voi sarjakorteilla, kertamaksulla tai jäsenyyksillä, jotka mahdollistavat kaikille tunneille osallistumisen rajattomasti.

”Meillä on nyt käynyt paljon nuoria asiakkaita, noin 20–30-vuotiait. Vanhin asiakkaamme on kuitenkin ollut 67-vuotias nainen, joka halusi aloittaa 30-vuotiaan tyttärensä kanssa yhteisen harrastuksen. Meillä on myös lapsiasiakkaita, joille on erikseen lapsille suunnattuja tankotanssi- ja rengastrapetsitunteja.”

Maria työskentelee täysipäiväisesti EY:llä, joka järjestää vero- ja sosiaaliturvapalveluita suurille yrityksille, jotka lähettävät työntekijänsä ulkomaankomennuksille. Hän kokee nykyisen yritystoiminnan olevan kuitenkin kutsumus, johon hän haluaa panostaa täydellä sydämellä.

”En halunnut jäädä miettimään, että mitä jos…”

Marian opiskellessa kauppakorkeakoulussa, hän päätti, ettei hänestä koskaan tulisi yrittäjää.

”Äidilläni oli oma parturi-kampaamo ja näin, mitä kaikkea se vaati ja mitä siinä piti tehdä. Päätin, etten koskaan ryhdy siihen itse.” Maria naurahtaa. ”Kun kuitenkin tutustuin lajiin ja aloin itse ohjaamaan, tulin toisiin ajatuksiin.”

Maria koki, ettei edellisessä työssään saanut omia ehdotuksia ja ideoitaan läpi, ja pikkuhiljaa hän turhautui. Hän alkoi miettiä yrittäjyyttä ja oman tankotanssistudion perustamista ja kartoitettuaan lähialueiden vaihtoehtoja hän ymmärsi, ettei kilpailijoita ollut monia.

”Kartoitettuani vaihtoehdot, mietin että miksi ei. Vaikka opiskelin kauppakorkeakoulussa yrittäjyyttä hieman, olivat kaikki palaset niin sekaisin, enkä tiennyt mitä käytännössä pitää tehdä. Kävin Starttivalmennuksen koulutuksen, jonka jälkeen mietin, että pakko tätä on koittaa. En halunnut jäädä miettimään, että mitä jos.”

Asiakkaiden positiiviset palautteet palkitsevat

Virallisesti yrittäjyyttä on takana muutama kuukausi ja Maria kertoo, että myös haasteita on mahtunut matkan varrelle.

”Byrokraattiset jutut, kuten yrityslainan hakeminen, olivat yllättävän hitaita. Ymmärrän tietenkin, kuinka tärkeää pankin on selvittää, onko liikeidea toimiva ja kaikki kyllä järjestyi lopulta. Oman ajan löytäminen on myös ollut haasteellista näin yrittäjänä. Työskentelen edelleen täysipäiväisesti päivätyössäni, jonka lisäksi pyöritän yritystoimintaa yksin. Yrityksen sosiaalinen media, ajanvaraus ja muutkin toimenpiteet ovat minun allani, joten omaa aikaa ei oikein ole. Siinä on ollut haasteita.”

Maria on lähtenyt selvittämään ajankäytön haasteita muun muassa kysymällä päivätyöstään 80 % työsopimusta, jotta omaa aikaa vapautuisi yritystoiminnalle enemmän. Hän kokee, että haasteista huolimatta yrittäjänä toimiminen on todella palkitsevaa. Asiakkailta saatu palaute ja oman työn jälki motivoivat.

”On hienoa, kun oman työn tulos näkyy konkreettisesti. Esimerkiksi tanssistudiota remontoidessa oli ihana nähdä, miten asiat etenivät. Asiakkailta tullut positiivinen palaute lämmittää mieltä ja auttaa puskemaan eteenpäin. Siitä tulee aina vahvistusta sille tunteelle, ettei halua luovuttaa.”

Yrittäjyyden ammattitutkinto antoi käytännönopit yrittäjyydestä

Kauppakorkeakoulussa Maria kokee saaneensa yrittäjyydestä tietoa vain hyvin pintapuolisesti. Starttivalmennuksella suoritettu yrittäjyyden ammattitutkinto taas toi käytännön opit, jotka antoivat varmuuden yrityksen perustamiselle.

”Sain yrittäjäkoulutuksesta hyvän kokonaiskuvan yrittäjyydestä. Aiemmin tiesin asioita sieltä täältä, mutta palapelin palaset olivat ihan hajallaan, enkä osannut yhdistää niitä. Tiesin, että y-tunnuksen perustamiseen tarvitaan tietyt asiat, mutten sitä, missä järjestyksessä mitäkin pitää tehdä. Kaikki tausta oli siis todella auki, mutta Starttivalmennuksen koulutus antoi hyvin avaimet käteen.”

Esimerkiksi oman yrityksen yhtiömuodon valinta, sekä uusien analytiikkatyökalujen opettelu olivat molemmat isoja apuja, joita koulutuksesta sai. Myös henkilökohtaiset ohjauskeskustelut saivat Marialta erityistä kiitosta.

”Oli todella hyvä, kun ohjaajan kanssa käytiin kahdestaan läpi kaikkea. Sain kommentteja ja palautetta, sekä vähän potkua oikeaan suuntaan. Sanna oli aivan ihana ja auttoi minua monen haastavankin vaiheen yli.”

”Koulutuksen avulla näet, onko sinusta oikeasti yrittäjäksi”

Maria kehottaa kaikkia yrittäjyydestä haaveilevia opiskelemaan yrittäjyyttä. Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii paljon tietoa, sekä pitkäjänteisyyttä, jota vaadittiin jo koulutuksen aikana.

”Starttivalmennus on todella hyvä siihen, kun miettii kannattaako yrittäjyyteen ryhtyä vai ei. Saat koulutuksesta kokonaiskuvan yrittäjyydestä ja kun teet kustannuslaskelman, näet selkeästi, kuinka paljon kaikkeen taloudellisesti menee. Joudut liiketoimintasuunnitelmassasi miettimään kaikkia

toimenpiteitä, kuten markkinointia valmiiksi. Koulutuksen avulla näet, onko sinusta oikeasti yrittäjäksi. Näet, jaksatko tehdä kaikki nämä jutut.”

Kuten itsekin, Maria kehottaa myös muita yrittäjyydestä haaveilevia kokeilemaan, jottei joutuisi myöhemmin jossittelemaan päätöstään.

”Jos tuntuu vähänkin siltä, että haluaisi kokeilla, niin sitten se kannattaa. Totta kai sitä toivoo ja tekee töitä sen eteen, että kaikki onnistuisi, mutta ei se ole maailmanloppu, jos ei onnistukaan. Myös epäonnistumisista oppii paljon. Jos on kipinää, niin kannattaa ehdottomasti ryhtyä toteuttamaan haavettaan.”

Seuraa Mariaa somessa ja katso kuinka matka yrittäjänä jatkuu