Yrittäjätarina

Maarit Takanen

Pitkä kokemus esimiestyöstä sai Maaritin haaveilemaan yrittäjyydestä ja lähtemään kohti valmentajan uraa

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Valmentaja

“Osaaminen mitä on kertynyt, kannattaa hyödyntää. Liiketoimintaa kannattaa rakentaa juuri sen osaamisen päälle”

Maarit TakanenAsiantuntijayrittäjäksi - yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Kuva Maarit Takasesta
Maarit Takanen on 58-vuotias kaupan ja hankinnan ammattilainen, joka edellisen palkkatyönsä yhteistoimintaneuvotteluissa ilmoitti vapaaehtoisuutensa irtisanomiseen ja lähti kouluttautumaan asiantuntijayrittäjäksi. Maarit työskenteli 20 vuotta esimiehenä valmentavalla työotteella ja tehtäviin oli aina kuulunut myös kouluttamista, joten tulevaisuus oli helppo nähdä valmennuksen parissa. Tällä hetkellä hän tekee harjoitusvalmennuksia ja toimii aktiivina Mothers in Business ry:llä mentorina ja tapahtumavastaavana.

Oman uransa suuntaa voi muuttaa

Pitkään kaupanalalla työskennellyt Maarit on kehittämisluonteinen ja motivoituu ihmisten eteenpäin auttamisesta. Lopettaessaan työt edellisellä työnantajallaan, hän tiesi haluavansa jatkaa ihmisten valmentamista ja kouluttamista. Aiemmin suoritettu life coachin koulutus, sekä pitkä työura toivat ajatuksen uravalmentajana toimimisesta, joten Maarit lähti opiskelemaan asiantuntijayrittäjäksi.

”Opiskeltuani life coachiksi, aloin käyttää valmentavaa johtamistapaa esimiestoiminnassani ja kiinnostuin valmentajan ammatista. Kun edellinen työnantajani sitten tarjosi minulle yt-neuvotteluiden jälkeen uravalmennusta, otin sen mielelläni vastaan. Halusin katsoa mallia siitä, miten hän toimii ja sain tilaisuuden oppia hänen toiminnastaan ja esittää kysymyksiä siihen liittyen.”

Työuralla kertynyttä osaamista kannattaa hyödyntää

Asiantuntijayrittäjä-koulutuksen alkaessa ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman laatiminen oli nopeasti edessä. Maarit huomasi, että suunnittelu piti aloittaa aivan perusteista.

”Sanna (kouluttaja) kysyi, mitä eroa on uravalmentajalla ja työnohjaajalla, mutta mietin että enhän minä tiedä. Jos vertaan ensimmäistä liiketoimintasuunnitelmaani siihen, mitä se oli koulutuksen lopussa, huomaan, että koulutuksen aikana tultiin valtavan pitkälle liikeidean kanssa.”

Koulutuksessa lähdettiin perusasioista, kuten sen miettimisestä, mitä omalla urallaan on tehnyt aiemmin ja kuinka osaamista voisi hyödyntää. Uravalmentaja ei ole vielä yleisesti tunnettu ammatti, eivätkä kaikki ole valmiita maksamaan palveluista.

”Vaikka lähes kaikki miettivät oman uransa kohdalla sitä, että olenko tyytyväinen ja haluanko tehdä tätä mitä nyt teen, ei uravalmentajien palveluista olla valmiita maksamaan samalla tavalla kuin esimerkiksi personal trainer-palveluista.”

Kohderyhmää miettiessään Maarit ymmärsi, että hänen osaamisensa on erityisesti johtamisen kouluttamisessa ja yritykset voisivat suoraan olla hänen asiakkaitaan. Lopullinen työnimike yrittäjänä olisi esimies- ja työyhteisövalmentaja, sekä uravalmentaja.

”Osaaminen mitä on kertynyt, kannattaa hyödyntää. Liiketoimintaa kannattaa rakentaa juuri sen osaamisen päälle” Maarit toteaa.

Askel kerrallaan kohti yrittäjyyttä

Vaikka yritystoiminta ei ole vielä lähtenyt virallisesti käyntiin, on Maarit pohjustanut yrittäjyyttään paljon. Taustatyönä tulevaa yritystä varten, hän on muun muassa haastatellut valmentajia, kuunnellut webinaareja ja podcasteja, sekä lukenut kirjoja aiheeseen liittyen.

”Kaikki haastattelemani valmentajat kertovat, että alku on vaikeaa. Teen joka viikko yrittäjyyden eteen asioita ja minulla on suunnitelma, mutta ei varsinaista kiirettä startata liiketoimintaa.”

Asiantuntijayrittäjän koulutuksen ohella Maarit opiskeli ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Hän sovelsi kaikkiin koulutuksen tehtäviin oman yrityksensä liikeideaa. Valmentajakoulutuksessa Maarit ihmetteli sitä, ettei koulutuksessa puhuttu mitenkään tuotteen kaupallistamisesta tai edes yrittäjyydestä.

”Sain koulutuksessa idean ehdottaa kouluttajalle, että tekisin yrittäjyyteen liittyvän esityksen, ja kertoisin muille opiskelijoille tuotteen kaupallistamisesta ja yrittäjyydestä. Kouluttaja innostui aiheesta ja sainkin lopulta pitää esityksen, jossa kerroin mitä olen itse tehnyt, mihin olen ollut yhteydessä ja miten itse hinnoittelen palveluita.”

Tästä kokemuksesta Maarit sai idean osaamisensa tarjoamisesta eri oppilaitoksille. Haaveissa olisi aluksi tehdä yrittäjyyttä osa-aikaisesti ja kerryttää kokemusta ennen täysipäiväistä yrittäjyyttä.

Mothers in Business ry on järjestö, jonka tavoitteena on auttaa urasuuntautuneita äitejä yhdistämään uraa ja perhe-elämää. Maarit alkoi osallistua järjestön toimintaan, kun hänelle selvisi, että kaikenikäiset äidit ovat tervetulleita mukaan.

”Järjestössä haettiin sekä mentoreita että aktoreita mentorointiohjelmaan. Ilmoittauduin mukaan ohjelmaan mentorin roolissa ja aloitin kahden 36-vuotiaan naisen kanssa vuoden kestoiset ohjelmat. Sain työkalupakin mentorointiin, jonka lisäksi pystyn yhdistämään siinä kaikkea oppimaani ja opiskelemaani. Siitä syntyi oikein hyvä kokonaisuus.”

Koulutuksen henkilökohtainen ote teki vaikutuksen

Starttivalmennuksen koulutus löytyi netistä, Maaritin selaillessa erilaisia vaihtoehtoja. Hän tiesi haluavansa ammattitaitoista palvelua ja itselleen sopivan ”matchin”.

”Kun soitin Sannalle tiesin heti, että tämä on se, kenet haluan. Olin heti vakuuttunut Sannan osaamisesta ja persoonasta, joten tiesin välittömästi, ettei minun tarvitse etsiä enää. Koko koulutuksen ajan Sanna lunasti lupauksensa ja sain koulutuksesta paljon enemmän, kuin olin ikinä osannut olettaa.”

Parasta koulutuksessa oli Maaritin mielestä käytännönläheinen ohjaus ja henkilökohtainen koulutustyyli.

”Koulutus oli hyvin henkilökohtaista ja siinä paneuduttiin juuri siihen sinun asiaasi. Sannan ammattitaito ja osaaminen on niin valtavaa ja ideoita riittää. Hän on ihana persoona, ja numerot ovat hänellä ihan mieletön vahvuus. Hienoa kun on verkostossa tuollaisia ihmisiä!”

Huolellinen taustatyö on kannattavan yritystoiminnan A ja O

Yrittäjyyteen ei ole yhtä oikeaa polkua, vaan tarinoita yrittäjäksi lähtemisestä on yhtä paljon, kuin yrittäjiä. Maaritin vinkki yrittäjyydestä haaveileville on se, että taustatyöt tehdään mahdollisimman huolellisesti.

”Luin juurikin Starttivalmennuksen koulutusmateriaaleista, että nyt perustettavista yrityksistä on kolmen vuoden päästä olemassa puolet. Uskon, että jos haluaa olla sillä puolella, jotka ovat olemassa, niin siihen kannattaa oikeasti käyttää aikaa. Tee liiketoimintasuunnitelmat ja kannattavuuslaskennat, sekä muut taustatyöt hyvin. Tunnen monia yrittäjiä, jotka ovat lähteneet yrittäjäksi intohimosta, mutta yritys ei voi toimia, jos talous ei ole kunnossa.”

Toinen tärkeä vinkki liittyy asiakkaan tarpeen palvelemiseen.

”Tarjontaa on paljon, joten on tärkeää ymmärtää, että minkä asiakkaan ongelman sinä ratkaiset. Löydä tarve, johon tarjoat palvelua. Mieti miksi juuri sinä olisit se keneltä asiakas ostaa.”