Yrittäjätarina

Kirsi Keränen

Työuupumus sai etsimään vaihtoehtoja työskentelyyn

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Bloggaaja ja kissojen kouluttaja

“Koulutuksesta sai rohkeutta, vertaistukea ja uskoa itseensä”

Kirsi KeränenYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Kirsi Keränen, yrittäjätarina
Sievissä Pohjois-Pohjanmaalla asuva Kirsi Keränen koki vuonna 2016 vakavan työuupumuksen, jonka seurauksena hän ymmärsi, ettei voisi enää työskennellä omassa työssään toimintakeskuksessa täysipäiväisesti. Ajatus omaehtoisammasta työstä herätti ajatuksen yrittäjyydestä. Nyt Kirsi tarjoaa Active Cat-nimisessä blogissaan tietoa kissojen kouluttamiseen, aktivointiin ja hyvinvointiin liittyen, ja pystyy näin työskentelemään itselle rakkaan harrastuksen parissa, tehden samalla toista työtään 50-prosenttisesti.

Verkkokursseja ja oppaita kissojen omistajille

Kirsillä on aina itsellään ollut lemmikkejä, pääasiassa koiria, joiden kanssa hän on rakastanut harrastaa yhdessä. Myöhemmin perheeseen tuli myös sijoituskissoja, joita hän alkoi kouluttaa. Kirsi huomasi pian, että kun kissoja osaa motivoida oikealla tavalla, ne ovat yhtä innokkaita uuden oppijoita kuin koiratkin. Nyt hän haluaa oman yrityksensä kautta tuoda käytännönläheistä tietoa myös muille kissanomistajille blogitekstien ja verkkokurssien avulla.

Active Cat tarjoaa tällä hetkellä veloituksetonta kissankoulutuksen minikurssia, sekä Pdf-opasta ”10 vinkkiä kissasi aktivointiin”. Ajatuksena on tehdä tulevaisuudessa muitakin kursseja, kuten temppukurssi, noseworkin eli hajutyöskentelyn alkeet, sekä työpajoja, joissa neuvotaan tekemään itse kissojen aktivointivälinteitä.

”Tällainen on aika uusi juttu Suomessa. Koirille on kyllä ollut koulutuksia jo vuosia, mutta kissoille ei niinkään. Meillä on sellainen myytti, että kissaa ei voi kouluttaa, mutta kun motivaatio on kunnossa, niin kissa oppii helposti ja innostuu tehtävistä. Minusta on mukava tarjota touhua kissojen omistajille, sillä se auttaa syventämään kissan ja tämän omistajan suhdetta.”

Työuupumus sai etsimään vaihtoehtoja työskentelyyn

Vuonna 2016 Kirsillä diagnosoitiin työuupumus, jonka myötä hän alkoi kärsiä vaikeasta unettomuudesta. Sosiaalityössään toimintakeskuksessa, hän koki usein arvoristiriitaa, kun halusi tehdä hoitajan työtä paremmin, kuin siihen oli annettu resursseja.

”Olin aina kuvitellut tekeväni toimintakeskuksen työtä lopun elämääni, mutta työuupumus oli kova pala ja pysäytti. Ymmärsin ettei minusta ole enää tekemään sitä työtä kahdeksan tuntia päivässä, tai alan kärsiä unettomuudesta. Mietin, ottaako kukaan osatyökykyistä töihin, joten halusin itse keksiä jotain. On ihana tehdä sellaista hommaa, josta tykkää. Saan käyttää luovuutta, ja vaikka kaikki on vielä alkutekijöissä, ovat kaikki ovet avoinna ja netin avulla voi vaikka valloittaa maailman – mahdollisuuksia on”

Nykyään Kirsi työskentelee 50-prosenttista työaikaa ja entinen kolmivuorotyö on vaihtunut säännölliseksi päivätyöksi. Päivätyön rinnalla, hän kokee yrittäjyyden itselleen oikeaksi vaihtoehdoksi, jossa pääsee itse määrittelemään työn ja levon määrän.

Active Cat -blogin ja siihen liittyvän koulutustoiminnan lisäksi, Kirsin suuri intohimo on käsityöt. Yhdessä valokuvaajaystävän kanssa Kirsi on tehnyt kuvitetun käsityökirjan, jollaista itse kaipasi työnsä tueksi, muttei löytänyt vastaavaa markkinoilta. Käsityökirja sisältää helppoja käsitöitä, joita voi teettää toimintakeskuksissa tai mielenterveyskuntoutujilla. ”Kaipasin aina itse ohjaajana sellaista kirjaa, mutta kaikki ovat joko liian vaikeita, tai lapsille suunnattuja. Ohjeiden tulisi olla helppoja ja kuitenkin suunnattuja aikuisille”. Kirja on tavoitus saada julkaisuun ja haave käsityöohjaajille ja harrastelijoille suunnatusta käsityöblogista elää myös.

Rutiini ja toisten onnistumisista kuuleminen tuovat tekemiseen varmuutta

Yrittäjäksi ryhtyminen voi aluksi tuntua haastavalta ja jännittävältä, kun uusia asioita tulee kerralla paljon. Työskentely on usein itsenäistä ja yksinäistä puurtamista, mutta Kirsin luonteelle se sopii hyvin.

”Tykkään oppia uutta, kirjoitella mitä teen minäkin päivänä ja saada asioita aikaiseksi. Nettisivujen ja blogijuttujen kirjoittaminen oli aluksi yllättävän hidasta, mutta on alkanut luonnistua, kun siihen on saanut säännöllisyyden. Ensimmäiset postaukset olivat todella vaikeita julkaista, sillä mietin etten ole ammattikirjoittaja, että voinko nyt julkaista tällaista.”

Kirsi kertoo löytäneensä varmuutta tekemiseen rutiinin kautta. Myös positiiviset palautteet antavat aina lisää uskoa tekemiseen. ”Esimerkiksi sellainen ilahduttaa, että joku kertoo kissan oppineen istumaan minikurssin avulla, vaikka ei ikinä olisi uskonut, että se oppii. Toisten onnistumisista kuuleminen motivoi myös itseä”.

Parasta yrittäjyydessä on Kirsille vapaus päättää asioista ja aikatauluista. Siinä saa olla itse itsensä pomo ja määrätä levon ja tekemisen tasapainon. ”Olen nauttinut siitä, että voin tehdä ihan mitä haluan”.

”Koulutuksesta sai rohkeutta, vertaistukea ja uskoa itseensä”

Yrittäjän ammattitutkintoon Kirsi päätyi etsimällä yrittäjille suunnattuja tutkintoja, jotka olisi kokonaan mahdollista suorittaa verkossa. Verkko-opinnot olivat hänelle tärkeitä, sillä koulutus piti pystyä suorittamaan työn ohessa, omalta kotipaikkakunnalta käsin.

Koulutuksessa opeteltiin askel askeleelta stepit yrityksen perustamiseen. Vuoden aikana hän oppi muun muassa kirjoittamaan liiketoimintasuunnitelman, laatimaan yrityksen kannattavuuslaskennan ja perustamaan toiminimen. Markkinoinnin tärkeys korostui koulutuksessa suuresti ja Kirsi kertoo saaneensa koulutuksesta hyvin realistisen kuvan yrittäjyydestä.

”Yksi parhaista asioista koulutuksessa oli vertaistuki, rohkaisu ja kannustus. Itseä epäilytti, että mitä jos en osaakaan. Koulutuksesta sai rohkeutta, vertaistukea ja uskoa itseensä. Henkilökohtaiset tapaamiset olivat todella tärkeitä. Kouluttajamme Sanna oli ihana ja helposti lähestyttävä ja pystyin kysymään häneltä mitä tahansa. Minulla oli aina sellainen olo, että minut otetaan tosissaan ja ollaan valmiita tekemään kaikkensa, jotta onnistun.”

”Haasteita tulee varmasti olemaan, mutta niistä kyllä selviää yksi kerrallaan”

Kirsi suosittelee yrittäjän ammattitutkintoa kaikille yrittäjyyttä harkitseville. Hän kannustaa kokeilemaan yritysideaa ensin, vaikka opiskelun tai työn ohessa, jotta voi nähdä kantaako siivet – lopullinen varmuus tulee käytännön myötä.

Hän sanoo, että verkostoituminen saman alan ihmisten kanssa kannattaa. ”Haasteita tulee varmasti olemaan, mutta niistä selviää kyllä yksi kerrallaan. Tietoa ja apua on hyvin saatavissa nykyään ja kysyvä ei tieltä eksy” Kirsi toteaa.

”Olen oppinut yrittäjänä valtavasti, enkä ole katunut päivääkään. On ihana tehdä työtä, joka kumpuaa omasta osaamisesta ja kiinnostuksesta, sekä halusta auttaa muita. Siinä syntyy syvempi merkitys elämään, kun tekee työtä omista arvoista lähtien. Se on tärkeää, että elämässä on arvot järjestyksessä, eikä puske menemään hampaat irvessä ja väkisin.”

Seuraa Kirsiä somessa ja katso miten matka yrittäjänä jatkuu