Yrittäjätarinat

Jonna Hiipakka

Tämä on nyt sellaista kuin olen aina toivonut, että työyhteisö, työpaikka ja palvelut olisivat

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Kotihoidon yrittäjä

“Yrittäjyys on minulle ison unelman toteen käymistä”

Jonna HiipakkaYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Jonna Hiipakka, yrittäjätarina
Jonna Hiipakka on 36-vuotias yrittäjä, jonka yritys Hoivaa ja valoa Oy tuottaa kotiin muun muassa hoivan ja sairaanhoidon palveluita, sekä kotisiivouksia. Yrittäjätarina sai alkunsa jo varhaisessa vaiheessa, kun Jonna seurasi setänsä työskentelyä yrittäjänä ja ihastui yrittäjyyteen. Päätös lähteä yrittäjäksi juuri tälle alalle, selkeni kuitenkin vasta oman työkokemuksen myötä.

Kattavasti hoivan ja sairaanhoidon palveluita kotiin tuotuna

Hoivaa ja Valoa Oy tuottaa kotiin kattavasti erilaisia hoivan ja sairaanhoidon palveluita, kuten hoivapalveluita, kotisairaanhoitoa, imetysohjausta, sekä synnytysvalmennusta.

”Imetysohjaus ja synnytysvalmennus ovat uusia tällä alueella, ja niiden käynnistäminen vaatii luonnollisesti enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä. Käyntejä on nyt varattu enemmän ja tällä alueella puskaradio on markkinoinnista tehokkain. Kun jalkaa saa oven väliin, niin hyvät palautteet kantautuvat eteenpäin, ja sitä kautta tulee lisää asiakkaita”

Suuren kysynnän takia palveluihin on äskettäin tullut tarjolle myös kotisiivousta. Tällä hetkellä toiminta on Kauhajoen lähiympäristössä, mutta toimintaa laajennetaan jatkuvasti.

Kipinä yrittäjyyteen syntyi varhain

Ajatus yrittäjyydestä heräsi jo nuorena, kun Jonna seurasi yrittäjäsetänsä työskentelyä. Opiskellessaan sairaanhoitajaksi, hän tunsi samaa kipinää koulun yrittäjyyskursseilla, mutta idea liiketoiminnasta oli edelleen kadoksissa. Kun Jonna myöhemmin meni kotisairaanhoitoon töihin, hän ymmärsi heti, että tämä on se, mitä hän haluaa tehdä yrittäjänä – yrittäjätarina sai alkunsa.

”Kun minulle selkeni, että haluan tehdä juuri kotiin tuotettavia palveluita, aloin etsiä keinoja, miten lähteä toteuttamaan haavettani. Päätin että jos lähden yrittäjäksi, niin tämä tehdään kunnolla – en halua, että tämä menee pieleen. Olin kuullut kauhutarinoita siitä, miten kaikki voi mennä, jos toimii väärässä järjestyksessä, ilman kunnollisia tietoja.”

Starttivalmennuksen koulutuksesta löytyi tukea, neuvoja ja apua, sekä ymmärrystä siitä, miten liiketoimintaa kannattaisi lähteä viemään eteenpäin.

Jonna on itse kolmen lapsen äiti, ja kokee lastensa toimineen isona motivaattorina kohti yrittäjyyttä. Kokiessaan työn menevän liikaa henkilökohtaisen elämän edelle, Jonna päätti haluavansa tarjota lapsilleen enemmän. ”Olin kyllästynyt kuulemaan itseltäni lauseen, että äiti ei nyt pääse, kun äiti on töissä. Totta kai yrittäjyys tuo vastuuta, mutta se tuo myös vapautta. Nyt voin tavallaan asettaa perheeni tarpeet ensimmäiseksi.”

Yrityksen nopea kasvu toi haasteita

Perustettuaan yrityksensä, Jonna ajatteli ensin olevansa vähintään ensimmäisen vuoden yksinyrittäjä. Budjettilaskelmat olivat näin ollen tehty myös sen perusteella, mutta mieli muuttuikin nopeasti.

”Ymmärsin että haluankin tehdä tätä toisella tavalla ja rakentaa tiimin mahdollisimman pian, sekä kasvattaa liiketoimintaa. Kassa meni tyhjäksi, kun halusin palkata työntekijöitä. Tililimiitti ja Puron kassaturva auttoivat nopean kasvun aiheuttaman tyhjän kassan kanssa. Minulle kävi kokemuksen kautta selväksi, että jos lähtee nopeasti kasvattamaan liiketoimintaa, niin siinä tulee kyllä haasteita.”

Myös luotettavien ja hyvien yhteistyökumppanien saaminen oli aluksi haastavaa. Huonojen yhteistyökumppaneiden myötä keskittyminen oikeaan asiaan häiriintyy, kun aikaa menee ongelmien selvittämiseen. Nyt Jonnalla on kuitenkin rinnallaan luotettava työyhteisö, jolta saa aina tukea tarvittaessa.

”Halusin palkata hyviä työntekijöitä, joten lupasin kaikille palkalliset kesälomat. Tiesin, että tulen tekemään koko kesän paljon asiakastyötä, mutta vielä jälkeenpäin ajateltunakin, se oli juuri oikea päätös. Olen saanut apua ja tukea kesän aikana tiimiltäni. Kun olen tarvinnut taukoa, niin aina joku on ollut valmis auttamaan.”

”Yrittäjyys on minulle ison unelman toteen käymistä”

Jonna on toiminut täyspäiväisenä yrittäjänä vuoden alusta ja kokee nyt olevansa juuri oikeassa paikassa. Parasta yrittäjyydessä on hänelle se, että työnteosta saa tehdä sellaista kuin itse haluaa.

”Tämä on nyt sellaista kuin itse olen aina toivonut, että työyhteisö, työpaikka ja palvelut olisivat. Kyllähän se kaikki on ison unelman toteen käymistä. Olen sanonut pitkään, ettei sellaista työpaikkaa ole, johon olisin täysin tyytyväinen. Nyt olen ymmärtänyt, ettei minua ollut tarkoitettukaan kenellekään palkkatöihin. En vaihtaisi yrittäjyyttä mihinkään.”

Starttivalmennuksen koulutuksesta valmiudet yrittäjyyteen

Jonna löysi Starttivalmennuksen koulutuksen tutkiessaan sitä, miten yrittäjäksi ryhtyminen käytännössä tapahtuu. Omien sanojensa mukaan hänellä ei ollut mitään tietoa, miten toimia ja edetä, mutta päätyessään Starttivalmennuksen sivuille, hän koki tulleensa oikeaan paikkaan.

”Kävin sivuilla tutustumassa ja siellä oli hyvä kuvaus koulutuksesta, sekä stipendistä, jota voi hakea koulutuksen jälkeen. Kaikki oli kerrottu tarkkaan, mikä herätti heti luottamusta. Lisäksi minulle oli tärkeää suorittaa juuri tutkintoon johtava koulutus. Tämä oli äärettömän fiksua, että koulutuksen aikana sai perustaa yritystä, ja sai täyden tuen koko matkan ajan.”

Koulutuksesta sai paljon tärkeitä oppeja muun muassa yritysmuodon valitsemiseen ja hinnoitteluun liittyen. Jonnan mukaan koulutuksesta on vaikeaa eritellä mitään yhtä ”parasta” asiaa, sillä kokonaisuus toimi hyvin.

”Tieto oli ajantasaista ja oikeaa, ja koulutus meni sopivaa rytmiä eteenpäin. Plussaa oli myös se, että kaiken pystyi tekemään etänä kotoa käsin. Näin ei rajoitettu sitä, että osallistujan pitäisi olla paikallinen.”

Mielikuvaharjoittelu auttaa toteuttamaan unelmia

Jonnan vinkki yrittäjyydestä haaveilevalle on selvittää oma intohimo, jonka ympärille voisi rakentaa menestyvän yrityksen ja oman yrittäjätarinansa.

”Kaikilla on jokin asia, jota rakastaa tehdä. Kannattaa miettiä mitä tekisit, jos voisit valita mitä tahansa tässä maailmassa. Ei kannata liikaa rajata sitä, mikä on mahdollista ja mikä ei. Jos haluat jotain, niin yleensä tekemiseen löytyy kyllä väylä.”

Niille, jotka tietävät jo mitä haluavat tehdä, Jonna suosittelee yrittäjän ammattitutkintoa, sillä sen kautta aukeaa ne asiat, miten ideoita voi käytännössä lähteä toteuttamaan. ”Yrittäjän ensimmäistä vuotta ei turhaan sanota rankaksi, sillä sitä se on. Kannattaa henkisesti valmistautua, että ensimmäinen vuosi on rankka. Siihen pitää vaan fokusoida aikaa ja päättää, että nyt keskityn tähän ja se kantaa kyllä hedelmää.”

Mielikuvaharjoittelu on ollut Jonnalle tärkeässä asemassa. Häntä kiehtoo se, kuinka oman mielen voi valjastaa.

”Suosittelen kirjoittamaan kirjeen itselleen esimerkiksi vuoden päähän. Kerro kirjeessä, miten vuotesi on mennyt esimerkiksi ”palkkasin ensimmäisen työntekijäni”. Tein itselleni sellaisen ja lukiessani kirjeen, huomasin ylittäneeni kaikki tavoitteeni. Kun kirjoittaa tuollaista, niin mieli lähtee tekemään valintoja ja asioita, jotta ne toteutuisivat. Ei ole pakko kirjoittaa edes kirjettä, vaan asioita voi lähteä kirjoittamaan, vaikka kalenteriin. Minulla oli kirjoitettuna kesäkuun kohdalle, että ”Vau, meillä on uudet toimistotilat” ja niinhän meillä sitten oli! Tämä toimii millä tahansa elämän osa-alueella, olit sitten yrittäjä tai et.”

Seuraa Jonnaa somessa ja katso kuinka yrittäjätarina jatkuu