Yrittäjätarina

Joni Marjoniemi

Oma intohimo hyvinvointia kohtaan synnytti ajatuksen yrittäjyydestä

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Personal trainer

“Yrittäjyydessä parasta on itsenäisyys – se, että pystyy itse vaikuttamaan mitä tekee ja milloin”

Joni MarjoniemiYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Joni Marjoniemi on Espoossa asuva 35-vuotias kahden lapsen isä, joka oman elämäntapamuutoksensa myötä kiinnostui liikunta-alasta ja työskentelee nyt sivutoimisesti personal trainerina, ohjaten sekä yksityis- että yritysasiakkaita kokonaisvaltaisesti terveellisemmän elämän pariin.

Oma intohimo hyvinvointia kohtaan synnytti ajatuksen yrittäjyydestä

Joni teki passiivista istumatyötä yli kymmenen vuoden ajan, jonka aikana hän kuvaili kehittäneensä itselleen ”kaikki saatavilla olevat liikkuvuushaasteet”. Oman elämäntapamuutoksen kautta hän löysi uuden intohimon – hyvinvoinnin, joka johti lopulta uuteen uraan.

”En tiedä kiinnostuinko ensin yrittäjyydestä, vai liikunta-alasta ylipäätään. Minulla oli hyvää taustaa, sekä paljon ajatuksia ja ideoita, ja halua antaa eteenpäin. Ensin ideana oli jopa täysipäiväinen kuntosaliyrittäjyys, mutta kokemusta tai koulutusta toimialalta ei vielä ollut, joten ajattelin että menen ensin katsomaan yrittäjyyden opintoja, että mitä se kaikki käytännössä tarkoittaa. Enpä arvannut millaiselle tielle koulutus minut veisi”.

Personal trainerina Jonin vahvuus on kokonaisvaltainen coaching-palvelu. Kyse ei ole pelkästään kuntosaliharjoittelusta ja treenistä, vaan oman kokemuksensa myötä Joni osaa ottaa huomioon asiakkaan todelliset tarpeet ja käydä jokaisen kanssa läpi juuri niitä asioita, jotka voivat johtaa todelliseen elämäntapamuutokseen. Toisille asiasta keskustelu ja henkinen tuki voi olla tärkeämpää, kuin itse treenaaminen. Joni näkeekin kohderyhmänsä olevan juuri ne, joilla on samanlainen tarve kuin hänellä itsellään oli elämäntapamuutoksen kynnyksellä. ”Jos olisin hakeutunut aikoinaan personal trainerille, olisin hakeutunut itselleni”.

”Yrittäjyydessä parasta on itsenäisyys – se, että pystyy itse vaikuttamaan mitä tekee ja milloin”

Sivutoimisena yrittäjänä toimiminen tarkoittaa Jonille kahden työn tekemistä rinnakkain. Vaikka Starttivalmennuksen yrittäjän ammattitutkinto antoi hänelle hyvät valmiudet työskennellä yrittäjänä, oli ajankäyttöä vaikea arvioida etukäteen realistisesti. Myös asiakashankinta tuntui aluksi työläältä ja hän kertoikin alkuun kohdanneensa asiakkaita, joiden kanssa kävi pian selväksi, ettei yhteistyö tulisi olemaan hedelmällistä.

Nykyään jo ensimmäisten viestien perusteella huomaa, onko yhteensopivuus hyvä vai ei. Myös ajankäyttöön on löytänyt nyt parempi tasapaino ja Joni painottaakin, että nämä asiat oppii parhaiten kokemuksen myötä.

Arkiset asiat kuten kirjanpito ja laskutus kuulostivat ensin hankalilta, mutta Starttivalmennuksen koulutuksesta sai hyvän pohjan niihin. ”Ennen koulutusta en tiennyt yhtään mitä odottaa, mutta sen jälkeen oli hyvä käsitys siitä mitä pitää tehdä, ja olenkin tehnyt koko ajan esimerkiksi kirjanpitoni itse!” Joni kertoo.

Yrittäjyyden parhaina puolina Joni pitää itsenäisyyttä ja vapautta. Toistaiseksi sivutoiminen yrittäjyys on Jonille paras ratkaisu, mutta mahdollisuus täyspäiväisestä yrittäjyydestä pysyy avoimena. Yrittäjänä pystyy itse vaikuttamaan mitä töitä tekee ja milloin, ja oma työ tuntuu arvokkaalta. Palkitsevia kokemuksia ovat myös uusien hyvien asiakkuuksien saaminen, sekä asiakkaiden onnistumiset. Ne tuovat työhön syvää merkityksellisyyttä.

Koulutuksen myötä löytyi varmuus omiin ajatuksiin ja tarvittavat taidot yritystoiminnan aloittamiseen

Starttivalmennuksen koulutus löytyi juuri sopivaan aikaan, kun yrittäjän ammattitutkinnon alkamiseen oli vielä muutama viikko aikaa, ja Jonilla oli alkamassa kesäloma.

”Etsin netistä yrittäjyyden opintoja verkossa ja tämä tuli vastaan ensimmäisenä. Konsepti oli kiinnostava ja hinnoittelu kohdallaan, joten päädyin ilmoittautumaan kurssille”.

Eniten hyötyä Joni kokee olleen liiketoimintalaskelminen tekemisestä, sillä ne auttoivat ymmärtämään realistisesti sen, millainen liiketoiminta on oikeasti kannattavaa. Hän kokee saaneensa koulutuksesta kaikki perustiedot ja vankan pohjan yrittäjyydelle, ja onkin suositellut koulutusta eteenpäin tutuilleen, jotka haaveilevat yrittäjyydestä.

”Kannustan rohkeasti opiskelemaan yrittäjyyttä – se ei ole salatiedettä”

Joni haluaa kannustaa kaikkia yrittäjyyttä harkitsevia opiskelemaan yrittäjyyttä. ”Se ei ole mitään salatiedettä” hän toteaa naurahtaen. Hänen mielestään yrittäjyyttä usein pelätään, eikä tietämyksen puutteen takia uskalleta lähteä edes koittamaan.

”Yrittäjäksi ei ole välttämätöntä lähteä heti täysillä, vaan sitä voi tehdä aluksi vaikka sivutoimisena. Esimerkiksi toiminimen pyörittäminen on kuitenkin melko yksinkertaista.” Jonin vinkki kaikille yrittäjyydestä haaveileville on se, että kannattaa ehdottomasti lähteä yrittämään, mikäli se kiinnostaa!

Seuraa Jonia somessa ja katso miten yrittäjätarina jatkuu

Lajittele