Yrittäjätarina

Janika Maunula

Tahtotila paremman palvelun tarjoamisesta johti yrittäjyyteen

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Sairaanhoitaja & ravintovalmentaja

“Halusin tehdä työtä omalla persoonalla ja tarjota enemmän”

Janika MaunulaYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Janika Maunula on Nivalassa asuva terveydenhuollon ammattilainen, jonka yritys Oman Elämän Stara on vuodesta 2020 saakka tarjonnut laajasti erilaisia terveyspalveluita verkon kautta ympäri Suomen. Ajatus yrittäjyydestä heräsi Janikan tarpeesta tehdä työtä henkilökohtaisemmin, asiakasta kuunnellen, ja halusta auttaa heitä, jotka muuten jäävät terveyshuoliensa kanssa ilman tarvittavaa apua. Yrityksen toiminnassa on mukana myös toinen sairaanhoitaja Suvi Ainasoja.

Terveysvalmennusta koko Suomen alueella

Vuonna 2020 perustettu yritys Oman Elämän Stara oy tarjoaa koko Suomen alueella terveysvalmennuksia yksilöille, sekä ryhmille, etänä. Heidän päätuotteenaan on sairaanhoitajan etäneuvonta, josta saa tehdyt kirjaukset suoraan Kanta-palveluun. Sairaanhoitajan etäneuvonnan palvelua voi hyödyntää joko sairaanhoidollisissa- tai terveysvalmennuskysymyksissä. Palvelut laajentuivat vastikään myös etälääkärin palveluilla, joka mahdollistaa reseptiasioiden hoitamisen.

”Toivon että ihmiset ymmärtäisivät sen, kuinka suuri vaikutus omilla terveystottumuksilla on elämänlaatuun ja terveyteen ja että apua terveysasioihin on saatavana silloin, kun sitä tarvitsee. Vaikka olisi sairauksia ja haasteita, niin todella moneen asiaan voi kuitenkin itse vaikuttaa omilla elämäntavoilla.”

Janika on sairaanhoitajan työssään 15 vuoden aikana huomannut, kuinka moni asiakas joutuu vastaanotolla tilanteeseen, jossa lääkäri toteaa esimerkiksi korkean verenpaineen tai kolesterolin, jonka hoitoon voisi vaikuttaa elämäntavoilla, mutta usein nämä ihmiset jäävät vaille konkreettisia neuvoja. Tällaisessa tilanteessa lääkäri voi tehdä lähetteen ja asiakas voi hakeutua Oman Elämän Staran sairaanhoitajille etäneuvontaan.

Lisäksi yritys tarjoaa liikuntapalveluihin liittyviä valmennuksia.

”Uudet palvelumme ovat valmennus-palveluita, joissa yrityksemme työntekijä Suvi tekee treeniohjelmia, sekä valmennusta etäyhteydellä. Lisäksi meillä on palveluissamme kuuden kuukauden mittainen elämäntapamuutoskurssi, jonka sisältöä on ollut tuottamassa sairaanhoitajat, valmentajat, fysioterapeutti, ratkaisukeskeinen terapeutti ja ravitsemusterapeutti.”

Haasteina asiakashankinta ja näkyvyyden kasvattaminen

Uuden yrityksen käynnistämisessä haasteena ovat olleet näkyvyys ja asiakashankinta. Oman Elämän Staran palveluiden pariin hakeutuu kaiken ikäisiä henkilöitä, aina 25-vuotiaista eläkeikään saakka ja palveluita pystytään tarjoamaan etänä ympäri Suomen. Kysyntää tuotteelle siis olisi, mutta oikeiden kohdeyleisöjen tavoittaminen on tuottanut haasteita.

”Puolen vuoden kurssia mainostimme aktiivisemmin sosiaalisessa mediassa, mutta muuten markkinointi on jäänyt liian vähäiseksi. Olisi hienoa, kun yrityksessä olisi joku, joka sanoisin mihin rahaa laitetaan milloinkin. Meille sanottiin useasti yrittäjäkoulutuksen aikana, että markkinointiin kannattaa panostaa ja laittaa euroja, mutta ei sitä kuitenkaan jostain syystä oikein ole uskaltanut.”

Vaikka viimeisten viikkojen aikana asiakasvirta on kiihtynyt, Janika kokee, että tulijoita olisi varmasti enemmänkin.

”Lähikunnista meidän palveluitamme on löydetty jo hyvin, mutta toivon että asiakkaita löytyisi ympäri Suomen.”

”Halusin tehdä työtä omalla persoonalla ja tarjota enemmän”

Janika työskenteli pitkään perusterveyshoidon päivystystyössä, sekä teki sairaanhoitajana ravintoneuvontaa ja hoidontarpeen arvioita yksilöille. Hän koki usein, että olisi voinut antaa asiakkaalle enemmän kuin mitä työntekijänä pystyi.

”Työssäni oli aina tietyt kriteerit ja aikarajat, joiden puitteissa piti toimia. Halusin tehdä työtä omalla persoonalla ja tarjota enemmän. Meidän piiriimme ohjautuu paljon sellaisia henkilöitä, joita tuli vastaan myös aiemmassa työssäni, mutta keitä en silloin pystynyt auttamaan haluamallani tavalla. Edessä voi olla elämänmuutos ja esimerkiksi moninaiset terveyshaasteet, jossa jäädään yksin ja tyhjän päälle, kun ei tiedetä kuinka toimia. Juuri heille minä halusin tarjota tuen. Sieltä se ajatus yrittäjyydestä tuli.”

Vapaus päättää omista työajoista sekä työskentelytavoista ovat Janikasta yrittäjyyden parhaita puolia.

”Minulla on pitkä kokemus terveydenhuollosta ja olen oppinut, kuinka yksityisyrittäjänä voi tehdä tiettyjä asioita eri tavalla. Olen luonteeltani sellainen, että tykkään kehittää ja luoda uutta. Yrittäjänä saan itse päättää asioista ja tehdä sitä, mitä sydän haluaa. Olen kiitollinen, että löysin rinnalleni täydellisen yhtiökumppanin, sillä työtä todella riittää kahdelle ja lopputulos on aina entistä parempi kun asioita pähkäillään yhdessä”

Yrittäjäkoulutus verkossa oli toimiva kokonaisuus

Etsiessään yrittäjäkoulutusta, Janikalle tärkeä kriteeri oli opintojen verkkototeutus. Hänen opiskeluaan helpotti se, ettei koulutuksen takia tarvinnut poistua paikkakunnalta ja opintoja pystyi suorittamaan työn ohella. Jo ennen ensimmäistä webinaaria Janikalle tuli tunne, että hän on oikeassa paikassa.

”Ennen koulutusta juttelin Sannan kanssa puhelimessa. Hän tekee työtään sydämellä ja intohimolla, ja se tuntui heti oikealle. Opintojen alkaessa tapasin muut kurssilaiset, jotka olivat luonteeltaan hyvin samanlaisia kuin minä. He ymmärsivät tunteen siitä, kun tulee joku idea ja sen haluaa työstää toimivaksi kokonaisuudeksi”

Koulutuksen aikana Janika kokee saaneensa hyvän peruspohjan yrittäjyydelle.

”Opin koulutuksessa paljon yritystoiminnan luvuista ja laskelmista, joista en ymmärtänyt mitään ennen koulutusta. Opin kaiken tarvittavan siitä, mitä yrittäjyyteen kuuluu – sillä on päässyt hyvin alkuun.”

”Kehotan kaikkia menemään omaa unelmaansa kohti”

Vinkkinä yrittäjyydestä haaveileville Janika sanoo, että unelmiaan kannattaa tavoitella rohkeasti, myös silloin, kun ne tuntuvat liian suurilta.

”Kehotan kaikkia menemään omaa unelmaansa kohti. Vaikka unelmasi tuntuisi mahdottomalta saavuttaa, niin pikkuhiljaa etenemällä mikään ei ole mahdotonta. Ennemmin niin, että yrittää ainakin, vaikka se ei sitten onnistuisikaan. Ennen yrittäjyyttä mietin, että tohtiiko sitä, mutta ymmärsin että jos nyt jään tähän, harmittelen sitä vuoden päästä enemmän kuin sitä, että olen kokeillut ja kompuroinut. Opin ja olen oppinut matkani aikana koko ajan, ja niin sen täytyy mennäkin.”

Seuraa Oman Elämän Staraa somessa ja katso kuinka matka yrittäjänä jatkuu