Yrittäjätarina

Heikki Alakulppi

Kivalo Designin tarina sai alkunsa intohimosta puutöihin ja rakkaudesta pohjolan luontoon

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Puukkojen ja koriste-esineiden suunnittelija ja valmistaja

“Intohimoni on käsillä tekeminen, jota saan nyt tehdä työkseni. Sen yhdistäminen oman brändin suunnitteluun, on todella hienoa.”

Heikki AlakulppiYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Heikki Alakulppi on 34-vuotias Rovaniemellä asuva puuseppä, jonka yritys Kivalo Design Oy valmistaa käsityönä puukkoja ja koriste-esineitä. Kivalo Designin tuotteissa yhdistyy suomalaisen luonnon kauneus, sekä tarkkaan suunniteltu design. Yrittäjätarina kehittyi vuosien saatossa, kun intohimo puutöihin sai rinnalleen vahvaa osaamista puukkojen valmistuksesta.

Brändi syntyi suomalaisen käsityön ja luonnon ympärille

Kivalo Design Oy on yritys, jonka tuotteita ovat käsityönä valmistetut puukot, sekä koriste-esineet. Heikki on koulutukseltaan puuseppä, ja on ennen yrittäjäksi lähtemistään kerännyt yli kymmenen vuoden ajan kokemusta puukkojen valmistamisesta tunnetulla suomalaisella puukkojen valmistajalla Marttiinilla.

Pitkä kokemus puukkojen valmistamisesta, sekä yrittäjyysopinnot kirkastivat omaa liikeideaa ja toivat varmuutta yrittäjäksi ryhtymiseen. Kivalo Designin brändistä halutaan luoda kansainvälinen, ja siihen on pyritty alusta alkaen. Suomalainen käsityö ja luonto ovat tuotteiden keskiössä, joten mahdollisuudet kansainvälisen brändin luomiseen ovat hyvät.

”Tavoitteenamme on luoda kansainvälinen brändi ja olemme päättäneet pyrkiä sitä kohti alusta asti. Rovaniemi on hyvä turistikaupunki, joten tätä kautta tuotteita saa vietyä jälleenmyyntiin myös ulkomaille, verkkokaupan lisäksi.”

Kivalo Designin verstas sijaitsee Rovaniemen kaupungin ulkopuolella, jossa Heikki valmistaa tuotteet huolellisesti alusta loppuun. Osa tuotteista, esimerkiksi valikoimasta löytyvät korut, tulevat suomalaisen alihankinnan kautta ja Heikki viimeistelee tuotteet verstaallaan.

”Valmistan kaikki tuotteemme yksin ja olen yrityksen ainoa työntekijä. Kivalolla on kaksi muutakin omistajaa, mutta heille yrittäjyys on sivutoimista. He keskittyvät Kivalon brändin kehittämiseen sekä myyntiin.”

Ajatus yrittäjyydestä rakentui pikkuhiljaa

Idea puukkojen ja koriste-esineiden valmistuksesta kehittyi pikkuhiljaa. Valmistuttuaan puusepäksi, Heikki kuuli ystävältään työpaikasta, jossa olisi mahdollisuus tehdä käsitöitä puun parissa. Kyse ei ollut puusepälle tyypillisestä huonekalujen valmistuksesta, vaan avoin työpaikka oli Marttiinilla, tunnetulla suomalaisella puukkotehtaalla, joka on ollut toiminnassa jo 90 vuotta.

Heikki ehti työskennellä tehtaalla yli kahdentoista vuoden ajan ennen kuin Marttiinin tehtaat siirsivät tuotantonsa Vääksyyn ja Rovaniemen tuotanto lopetettiin, lukuun ottamatta tuotesuunnittelua ja erikoispuukkojen valmistusta. Kymmenen kuukautta Heikki työskenteli Rovaniemen yksikössä pääasiassa yksin ja kun toiminta lakkasi kokonaan, hän päätti perustaa oman yrityksensä.

Vuonna 2009 Heikki oli ensimmäisen kerran ajatellut yrittäjäksi ryhtymistä. Silloin ajatuksissa oli perustaa ystävän kanssa puuseppäyritys, mutta nyt jälkikäteen Heikki toteaa olevansa tyytyväinen, ettei yritystä lähdetty vielä silloin perustamaan. Pitkä kokemus puukkojen valmistuksesta Marttiinilla antoi kokemusta ja kerrytti ammattitaitoa, jota voi nyt hyödyntää omassa yrittäjyydessään. Lisäksi ajatus yrittäjyydestä ja yrityksen liiketoiminnasta kirkastui, ja nyt Heikki kokee työskentelevänsä täysin intohimonsa parissa.

Parasta yrittäjyydessä on oman intohimon toteuttaminen

Virallisesti yrittäjyyttä on Heikillä takana vasta muutama kuukausi ja suunta tuntuu oikealle, vaikka perustamisvaihe olikin välillä takkuinen.

”Perustamisvaiheessa oli tiettyjä haasteita. Varsinkin starttirahan hakeminen tuntui todella vaikealle. Oikein mitään ei voinut tehdä, ennen kuin se oli selvä ja kaikkea joutui odottamaan.”

Nyt katse on kohti tulevaa ja tunnelma on innostunut, sekä jännittynyt.

”Kyllä se jännittää, että löytääkö ihmiset tämän yrityksen ja meidän tuotteemme. Ennen Starttivalmennuksen koulutusta pohdin erilaisia vaihtoehtoja tuotteiden myymiselle, mutta päätimme priorisoida jälleenmyyntiin ja verkkokauppaan.”

Parasta yrittäjyydessä on Heikin mukaan se, että ajankäyttöä saa suunnitella täysin itse.”Intohimoni on käsillä tekeminen, jota saan nyt tehdä työkseni. Sen yhdistäminen oman brändin suunnitteluun, on todella hienoa.”

Taustatiedon hankkiminen toi varmuutta yrittäjyyteen

Heikki päätyi valitsemaan Starttivalmennuksen koulutuksen selaillessaan erilaisia vaihtoehtoja Googlessa.

”Viime vuonna tuli ensimmäisen kerran uhka siitä, että työpaikka lähtee alta, ja silloin lähdin etsimään vaihtoehtoja yrittäjyyskoulutuksista. Työt jatkuivat vielä, mutta muistin silti näkemäni Starttivalmennuksen mainoksen. Minusta se hyppäsi sieltä esille muiden joukosta.”

Yrittäjän ammattitutkinnon koulutuksia alkoi tiheään tahtiin ja opiskelu onnistui työn ohessa, joka mahdollisti Heikille koulutukseen osallistumisen vielä töiden jatkuessa. Verkkototeutuksen myötä osallistuminen oli helppoa ja vaivatonta, eikä koulutusta varten tarvinnut matkustaa toiselle paikkakunnalle.

Puuseppäkoulussa Heikki oli saanut jo joitain oppeja yrittäjyydestä, mutta Starttivalmennuksen koulutus toi paljon hyödyllistä ja käytännönläheistä lisätietoa.

”Sain koulutuksesta perusteet yrityksen perustamiseen ja siitä oli paljon apua. Ajattelin esimerkiksi ennen koulun alkua, että perustaisin yrityksen yksin toiminimellä. Kun sain selitettyä opettajille liikeideaa, he perustelivat, miksi osakeyhtiö on minulle parempi vaihtoehto, ja lopulta päädyinkin perustamaan osakeyhtiön kahden muun omistajan kanssa. Lisäksi sain tehtyä koulutuksessa liiketoimintasuunnitelman ja laskelmat, joilla pystyin hakemaan starttirahaa.”

Vinkkinä yrittäjyydestä haaveileville Heikki neuvoo hakemaan tietoa ennen aloittamista.

”Kannattaa hakea tietoa yrittäjyydestä koulutuksen avulla tai netistä. Ainakin itseäni se auttoi eteenpäin, kun tuli varmuutta siihen.”

Seuraa Kivalo Designia somessa ja katso kuinka yrittäjätarina jatkuu