Yrittäjätarina

Hannu Repo

Rakkaus golfiin ja siinä kehittymiseen synnyttivät liikeidean, jonka myötä alkoi matka kohti yrittäjyyttä

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Golfsimulaattorin omistaja

“Etenkin silloin kun asiakkaat tulevat uudelleen käymään simulaattorissa tulee sellainen olo, että olen tehnyt jotain oikein”

Hannu RepoYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Hannu Repo on porilainen yrittäjä, jonka liikeidea sai alkunsa innostuksesta golfin pelaamiseen. Päätoimisena sairaanhoitajana työskentelevä Hannu on aktiivinen golfin harrastaja ja huomatessaan, että golfsimulaattorin ajat olivat jatkuvasti loppuun varattuja, hän alkoi pohtia mahdollisuutta oman simulaattoritilan vuokraamisesta. Vuoden 2021 syksyllä hän perusti Golfstation nimisen simulaattorin Porin ytimeen ja miettii jo innolla kehitysideoita tulevalle kaudelle.

Yksityinen golfsimulaattori Porin ytimessä

Hannun yritys Gofstation on golfsimulaattoritila, jota vuokrataan yksityisille golfaajille. Golfsimulaattori on tila, jossa voi sekä pelata simulaationa erilaisia kenttiä että harjoitella omia lyöntitekniikoitaan. Suomessa golfin peluu sijoittuu ilmaston sanelemana noin huhti-lokakuulle, joka tekee simulaattoriharjoittelusta pääasiassa talvilajin. Hannu muistuttaa, että simulaattoriharjoittelua voi silti hyvin tehdä kesäisinkin, muun pelaamisen tukena. 

“Simulaattorissa harjoitellaan pääasiassa talvisin, mutta toivon, että sinne eksyy joku kesälläkin. Siellä pelaaminen on oikeasti hyvä työkalu harjoittelulle.” 

Golfstationilla on tarjolla erilaisia korttivaihtoehtoja, kuten kuukausi- ja kausikortteja, joilla pelaaja saa harjoitella kortista riippuen 1-2h päivässä. Kertakäyntejä menee Hannun mukaan kuitenkin eniten. 

“Tarjoamamme ajat ovat kylmäaikoja, joka tarkoittaa sitä, että tilan saa vuokrata kokonaan itselleen.” 

Golfstation tarjoaa mukavan yksityiset tilat harjoittelulle aivan Porin ytimessä. 

Monet simulaattorit menevät kesäksi kiinni, mutta Golfstation pysyy auki kesän läpi. Golfstationin keskeisestä sijainnista huolimatta tilat ovat täysin yksityiset. Siellä saa harjoitella oman porukan kesken – ei tarvitse miettiä, miltä siellä näyttää, kun lyö. Vaikka pelailut tapahtuvat yksin, minulta saa laitteiden käyttämiseen tarvittaessa ohjeita. Autan todella mielelläni ja minulta saa aina kysyä apua! 

Ajatus yrittäjyydestä tuli liikeidean mukana

Hannu kertoo, ettei ajatus yrittäjyydestä ole asia, mitä hän olisi miettinyt vuosien ajan, vaan uusi urapolku alkoi liikeidean myötä. 

“Kävin viime talvena paikallisen golfklubin simulaattorissa, joita silloin oli yksi. Sinne oli vaikea saada aikoja ja nekin ajat olivat lähinnä iltaisin. Mietin nähneeni muissa kaupungeissa niin sanottuja kylmäasemia ja aloin miettimään, ettei tällaisen paikan perustaminen välttämättä vaatisi kauheasti” Hannu muistelee liikeidean syntymistä. 

Päätyössään sairaanhoitajana Hannu kokee, että arvostus omaa alaa kohtaan ei palkallisesti näy, joka oli yksi syy, miksi oman yritystoiminnan kokeilu kiinnosti. Myös motivaatio omaa treenaamista ja sen helpottamista kohtaan olivat omiaan kannustamaan eteenpäin yrittäjyydessä.  

Yrittäjäkoulutukseen hakeutuminen tuli halusta oppia lisää ja ymmärtää paremmin suuntaa, jolle oli itse lähdössä. 

“Halusin yrittämisasiaan lisää tietoa, koska sitä ei aiemmin ollut lainkaan. Isäni oli yrittäjä, mutta en tiennyt yhtään, mitä hän käytännössä puuhasi. Kun koulutus tuli vastaan, oli se juuri sopivasti alkamassa ja lähdin mukaan.” 

Hannu kertoo olevansa avoin ajatukselle siitä, että yrittäjyys olisi joskus päätoimista. 

“Minulla on paljon ajatuksia yrittäjyydestä ja haluaisin lähteä kehittämään ja toteuttamaan niitä. Voisin kuvitella joskus luopuvani päätoimisesta työstäni, mutta ensimmäisen kauden perusteella en usko sen olevan lähitulevaisuudessa.” 

Yrittäjyyden ammattitutkinnosta tuki yrittäjäksi ryhtymiseen

Starttivalmennuksen yrittäjyyden ammattitutkinto tuli vastaan Googlessa, kun Hannu etsi itselleen sopivaa yrittäjäkoulutusta. 

“Monet koulutukset olivat enemmän AKK-tyyppisiä, joten Starttivalmennuksen koulutus erottui joukosta. Mielestäni koulutuksen sisältö oli kaikista kattavin ja sitä pystyi tekemään etänä.” 

Hannulle yrittäjäkoulutus toi varmuutta yrittäjyyteen. “En olisi montakaan asiaa pystynyt tekemään ilman kurssia” hän toteaa pilke silmäkulmassa.  

“Parasta kurssissa oli se, kuinka ymmärsin mitä kaikkea pitää ylipäätään tehdä, jotta saa homman käyntiin – ihan kaikki pohdinnat yritysmuodon valinnasta laskelmien tekemiseen. En olisi osannut tehdä niitä, mutta nyt sain jopa tarkistuttaa ne ammattilaisilla ja sain ohjeita, kuinka kehittää niitä oikeaan suuntaan. Kokonaisuus oli todella kattava. Henkilökohtaisissa ohjauksissa sai aina näkökulmia ja tärkeitä pointteja, joita ei ollut osannut ajatella. Ne olivat todella tarpeellisia.” 

Yrittäjyyttä suunnitellessa kannattaa valmistautua myös stressaaviin hetkiin

Tulevia yrittäjiä Hannu haluaa kannustaa yrittäjyyteen, mutta samalla muistuttaa, ettei kaikki ole aina pelkästään yksinkertaista. 

“Ehdottomasti yrittäjyys kannattaa, mutta on hyvä varautua myös siihen, että se on stressaavaa. Hyvä suunnittelu on kaikkein tärkeintä, ja hyvästä suunnittelusta huolimatta kaikki ei aina mene siten kuin on suunnitellut. Markkinointiin tulee panostaa, jotta ihmiset tietävät olemassaolostasi ja toiminnastasi.” 

Uutena yrittäjänä apua on tarjolla, kun sitä osaa hakea ja pyytää, mutta samaan aikaan tarjolla on paljon sellaista, joita tuore yrittäjä ei välttämättä tarvitse toimintansa tueksi. 

“Liityin itse Porin yrittäjiin ja sen tyyppistä tarjontaa on paljon, mistä saa apua ja yhteyksiä paikallistoimijoiden kautta. Niitä kannattaa varmasti hyödyntää. 

Kun yrittäjäksi ryhtyy kannattaa muistaa, ettei kaikkiin tarjottuihin rekistereihin sun muihin kuitenkaan kannata liittyä. Etenkin aluksi tulee paljonkin soittoja ja tarjouksia, mutta ihan kaikkeen ei kannata lähteä mukaan” Hannu naurahtaa. 

Seuraa Hannua somessa ja katso kuinka matka yrittäjänä jatkuu