Yrittäjätarina

Anna-Kaisa Tenhunen

Kaipuu syvällisempien asiakaskohtaamisien pariin sai ryhtymään yrittäjäksi

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Stylisti - meikkaaja

“Uskon, että tyylillä voi olla todella positiivinen vaikutus siihen, miten ihminen kokee ja näkee itsensä”

Anna-Kaisa TenhunenYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Anna-Kaisa (Aisha) Tenhunen on Tampereella asuva stylisti-meikkaaja, jonka yritys Aisha Style tarjoaa tyyli- ja meikkauspalveluita lähi- sekä etätapaamisina. Tyylin ja pukeutumisen parissa vuodesta 2015 saakka työskennellyt Aisha kokee pukeutumisen olevan tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja hän haluaa auttaa asiakkaitaan tuomaan omaa persoonaansa näkyväksi tyylin avulla. Aiemmassa työssään hän tunsi usein, ettei pystynyt kohtaamaan asiakkaitaan niin henkilökohtaisesti kuin olisi toivonut – siitä syntyi ajatus yrittäjyydestä.

Tyyli- ja meikkauspalveluita kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi

Luonnosta ja pitkistä metsälenkeistä inspiraationsa saava Aisha tarjoaa tyyli- ja meikkauspalveluita Tampereella ja nykyään myös verkkotapaamisina. Anna-Kaisan kutsumanimi Aisha on hänen perheensä käyttämä lempinimi, josta myös yritys on saanut nimensä. Monipuoliset tyylipalvelut tarjoavat iloa ja piristystä kaikille heille, jotka haluavat tuoda persoonaansa esiin tyylinsä avulla tai kaipaavat muuten vain apua pukeutumiseen ja tyyliin liittyvissä kysymyksissä.

”Tarjoan muun muassa henkilökohtaista stailausta vaateliikkeissä. Stailaukset valitaan aina asiakkaan toiveiden mukaan, esimerkiksi jos asiakas toivoo kotimaista muotia, valitsen putiikit sen mukaan. Vaatekaapin läpikäynnissä taas menen asiakkaan luo ja käymme hänen vaatekaappinsa läpi. Katsomme millaisia asuyhdistelmiä voisi luoda, jotta kokonaisuudet olisivat jo toimivia, ja mitä voisi mahdollisesti tarvita lisää, jotta oman tyylin saisi tuotua esille.”

Personal shopping palvelussa Aisha kiertää asiakkaan kanssa yhdessä vaateliikkeitä ja stailaus voidaan tehdä alusvaatteista päällysvaatteisin saakka, täysin sen mukaan, mitä asiakas tarvitsee ja haluaa. Kaikissa palveluissa Aisha tarjoaa osaamistaan tyylistä ja kertoo, miten tietynmalliset ja -väriset vaatteet palvelevat.

Uutena palveluna on myös netissä tapahtuvat tyylikonsultaatiot, joissa käydään asiakkaan toiveen mukaan läpi niitä aiheita, joihin tämä kaipaa apua. Meikkauspalveluitakin on erilaisia, joskin koronan myötä on painotettu valmiiden meikkausten sijaan meikkiopastuksiin, jossa asiakas oppii tekemään juhla- tai arkimeikin itse.

”Uskon, että tyylillä voi olla todella positiivinen vaikutus siihen, miten ihminen kokee ja näkee itsensä”

Oman tyylin löytämisellä ei ole ikärajaa ja Aisha kertookin haluavansa auttaa kaikkia, jotka apua kaipaavat.

”Palvelen mielelläni kaiken ikäisiä. Koen, että eniten tarve on ihmisellä, joka on jossakin elämänsä murroskohdassa, esimerkiksi aloittamassa uudessa työssä tai palaamassa äitiyslomalta töihin. Monet asiakkaani ovat olleet eläköityviä henkilöitä, jotka haluavat aloittaa puhtaalta pöydältä. Heillä on siinä kohdassa aikaa ja halua panostaa itseensä ja tyylin uudistaminen tai vahvistaminen voi tuoda paljon iloa elämään.”

Aisha muistuttaa, ettei hänen tarkoituksenaan ikinä ole stailata asiakkaita mihinkään tiettyyn muottiin, vaan tyylin on tarkoitus tuoda omaa persoonaa näkyväksi.

”Tyyli kuvastaa omaa persoonaa ja palvelee elämäntilannetta ja mieltymyksiä. Uskon, että tyylillä voi olla todella positiivinen vaikutus siihen, miten ihminen kokee ja näkee itsensä. Olen hoitoalalla työskennelleenä nähnyt, kuinka raskauden, lääkityksen tai sairauden myötä kehonkuva voi muuttua todella paljon. Siinä vaiheessa tyylillä voi olla todella terapeuttinenkin vaikutus, kun vartalon saa pukea sellaiseksi kuin haluaa ja vaatteisiin, joista pitää.”

Kaipuu syvällisempien asiakaskohtaamisien pariin sai ryhtymään yrittäjäksi

Vaikka ura tyylin ja pukeutumisen parissa tuntui omalta, työskentely vaateliikkeissä ei kuitenkaan vastannut ajatusta siitä, mitä Aisha halusi asiakkailleen tarjota.

”Koin, ettei vaateliikkeessä ollut mahdollista keskittyä yhteen asiakkaaseen kerralla ja auttaa niin syvällisesti kuin olisin halunnut. Minulle on tärkeää kohdata ihminen rauhassa ja pysähtyä keskustelemaan haaveista ja pulmista. Nyt yrittäjänä pystyn laittamaan raamit tekemiselle ja pystyn keskittymään asiakkaaseen täysillä, kun muut asiat eivät vie samalla huomiota.”

Myös omien arvojen, kuten kotimaisuuden ja kestävän kehityksen mukainen työ on Aishalle tärkeää.

”Yrittäjänä pystyn tekemään omien arvojen mukaista työtä, esimerkiksi tukemalla suomalaisia yrittäjiä ja vaatesuunnittelijoita. Myös kestävä kehitys on minulle tärkeä arvo, jonka mukaan haluan työskennellä.”

”Minulle on tärkeää, että saan käyttää luovuutta ja nyt saan käyttää sitä mielin määrin”

Ajankäyttö on monelle aloittavalle, mutta myös kokeneemmalle yrittäjille, haaste. Tunnollinen yrittäjä tekee usein työtä intohimolla ja niin omistautuneesti, ettei omaa vapaa-aikaa jää riittävästi. Aisha on kamppaillut saman tilanteen kanssa.

”Kun paneudun johonkin, haluan tehdä hyvin ja siihen voi mennä tuhottomasti aikaa. Se on haaste, että osaan asettaa itselleni rajat, enkä työskentele esimerkiksi liian myöhään. On hyvä myös muistaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä yksin, vaan apua voi ja kannattaa pyytää.”

Kokonaisvaltainen vapaus on noussut esille yrittäjyyden parhaana puolena.

”Olen ollut onnenhuumassa tässä. Saan itse rakentaa oman aikatauluni ja tehdä asiat omalla tavallani. Oli työ kuin työ, niin minulle on tärkeää, että saan käyttää luovuutta ja nyt saan käyttää sitä mielin määrin. Uuden oppimisesta on tullut voimavara ja asetelma on aivan eri, kun tekee itselleen ja rakentaa jotain omaa. Siten jaksan tehdä myös niitä asioita, jotka eivät välttämättä ole niitä mieluisimpia. Lisäksi voin kehittää omaa toimintaani juuri kuten haluan, ja tuoda esimerkiksi verkkotapaamisia ja muita suuntia yritystoimintaan.”

”Hakeuduin koulutukseen, jotta saisin tietoa yrittäjyydestä”

Nuoruudessaan Aishalla ei ollut ympärillään juurikaan tuttuja yrittäjiä ja valmistuttuaan Tampereen styling academysta ajatus yrittäjyydestä tuntui edelleen hieman pelottavalle. Hän hakeutui yrittäjäkoulutukseen, jotta saisi lisää tietoa yrittäjyydestä.

”Aloin googlettaa erilaisia koulutuksia ja kriteerinä oli se, että koulutus tehdään etänä ja verkossa. Kun löysin Starttivalmennuksen koulutuksen, minulle tuli lämmin, kutsuva ja hyvä fiilis, ja juuri sellainen koulutus olikin – siellä oli todella kannustava ilmapiiri. En olisi varmaan uskaltanut lähteä yrittäjäksi ilman, että olisin käynyt koulutusta.”

Koulutus antoi vakaan pohjan yrittäjäksi ryhtymiselle, tarjoamalla paljon käytännönläheistä tietoa ja materiaaleja yrittäjyydestä, sekä varmuutta omiin epävarmuuksiin.

”Kokonaisuus oli todella laaja ja sain avukseni paljon käytännön tietoa kaikilta yrittäjyyden osa-alueilta. Varmuus kasvoi, kun myös etukäteen vieraita ja jännittävältä tuntuvia asioita, kuten taloushallintoa, oli opiskeltava. Liiketoimintasuunnitelman rakentaminen aloitettiin heti alussa ja se oli todella hyvä, sillä siinä oli pakko käytännössä ruveta miettimään ja hahmottamaan kokonaisuutta pala palalta. Opettaja toimi koko ajan henkisenä turvana. Kaikkea sai kysyä, eikä minkään asian kanssa jäänyt yksin.

Koin, että henkilökohtaisista tapaamisista oli jopa eniten hyötyä. Sain niistä hirveästi kehittämisideoita, jopa sellaisia, joita voisi lähteä toteuttamaan monen vuoden tähtäimellä. Kun kokenut yrittäjä ideoi kanssasi ja antaa tukea ajatuksille, joista itse olet epävarma, niin uskaltaa koittaa myös sellaista, mitä ei muuten uskaltaisi.”

Koulutuksen avulla näet, onko sinusta yrittäjäksi

Aisha kehottaa kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita käymään yrittäjäkoulutuksen.

”Sanoisin vinkkinä, että kannattaa käydä koulutus” Aisha nauraa. ”Se on todella hyvä kannustin siinä, että pystyy kokeilemaan siipiään, sitoutumatta mihinkään. Kun alkaa oikeasti kirjoittaa kaikkea ylös joutuu kuvittelemaan, että yrityksen perustaminen on ajankohtaista nyt ja kaikki tuntuu todellisemmalta. Siinä huomaa, ettei tämä olekaan itseään varten tai sitten siitä innostuu ja lähtee kehittämään, kuten minulle kävi.”

Seuraa Aishaa sosiaalisessa mediassa ja katso, kuinka matka yrittäjänä jatkuu