Yrittäjätarina

Susanna Kajala

Jokaiset Kaarna Finlandin korvakorut ovat ainutlaatuiset ja se on myös keskeinen osa brändin ideologiaa

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Korusuunnittelija

“Haluan tarjota uniikkeja korvakoruja, jotka jokainen ovat ainutta laatuaan, eli täysin samanlaista paria ei ole kenelläkään muulla. Meistä kukaan ei ole keskenään samanlainen kuin toinen, joten miksi korujemmekaan pitäisi olla”

Susanna KajalaYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Susanna Kajala on Vahdolla asuva sivutoiminen yrittäjä, jonka kauniit käsintehdyt korvakorut kiinnittävät huomion kauniilla väreillään ja yksityiskohdillaan. Susannan yritys Kaarna Finland Oy tarjoaa upeita polymeerimassasta valmistettuja korvakoruja, joista jokainen pari on ainutlaatuinen. Kauniit värinsä korvakorut saavat käytetyistä meikeistä, kuten luomiväreistä ja korostuspuutereista. Ajatus korvakorujen valmistuksesta löytyi sosiaalisen median kautta, ja nyt koruja on verkkokaupan lisäksi myynnissä kivijalkaliikkeissä niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Kaarna Finlandin korvakoruista jokainen on ainoa laatuaan

Ajatus oman verkkokaupan käynnistämisestä kiinnosti Susannaa jo ennen kuin hän löysi polymeerimassan ja alkoi valmistaa käsintehtyjä korvakoruja. Haaveena oli perustaa kansainvälisesti menestynyt verkkokauppa, jonka tuote olisi kotimainen, käsintehty ja ainutlaatuinen. 

“Keksin nimen Kaarna Finland Oy jo ennen kuin tiesin, mitä aion verkkokaupassani myydä. Mietin alun perin ihonhoitotuotteisiin ja meikkiin keskittyvää verkkokauppaa, mutta sitten löysin sosiaalisesta mediasta polymeerimassan. Aloin kokeilla sen käsittelyä ja tykästyin todella paljon. Huomasin pian tehneeni niin monia korvakoruja, että siinä olisi minulle tuote verkkokauppaan. Näin liikeidea syntyi.” 

Jokaiset Kaarna Finlandin korvakorut ovat ainutlaatuiset ja Susanna kertoo sen olevan hänelle keskeinen osa brändin ideologiaa. 

“Haluan tarjota uniikkeja korvakoruja, jotka jokainen ovat ainutta laatuaan, eli täysin samanlaista paria ei ole kenelläkään muulla. Meistä kukaan ei ole keskenään samanlainen kuin toinen, joten miksi korujemmekaan pitäisi olla. Mielestäni on ihana tehdä sellaisia tuotteita, joita on vain yksi pari olemassa. Vaikka värejä tai muotoja voi toistaa, on kaikissa pareissa jotakin sellaista, joka tekee niistä ainutlaatuisen.” 

Kaarna Finland myy tuotteitaan pääasiallisesti verkkokaupassa, mutta niitä on nykyään tarjolla myös kivijalkaliikkeissä ympäri Suomea ja jopa kansainvälisesti. Suomessa tuotteita löytyy Turusta, Raumalta, Teijosta ja pian Kotkasta. Ulkomailla koruja on Skotlannissa ja kauimmat jälleenmyyjät löytyvät Yhdysvalloista saakka. 

Käsityönä valmistetut korut saavat kauniit värinsä käytetyistä meikeistä

Susanna valmistaa tällä hetkellä kaikki korunsa itse omassa työhuoneessaan Vahdolla, ja kokee saavansa korujen valmistuksen yhteydessä omaa aikaa ja tilaa toteuttaa luovuuttaan. 

“Olen aina ajatellut olevani surkea kaikissa käsityöjutuissa” Susanna nauraa. “Äitini ompelee ja kutoo, mutta minulla ei ikinä riittänyt kärsivällisyys siihen. Nyt olen siinä iässä, että pystyn keskittymään tällaiseen työskentelyyn. Tämä on minulle sellaista omaa aikaa ja saan käyttää paljon luovuutta. Myös 11-vuotias tyttäreni pitää korvakorujen muotoilusta, joten teemme välillä koruja yhdessä ja saamme samalla arvokasta äiti-tytär-aikaa.” 

Korut saavat kauniit värinsä käytetyistä meikeistä. Susanna sai inspiraation polymeerimassan värjäykseen, kun hän näki videoita, joissa massaan sekoitettiin värillisiä jauheita. 

“Näin, että massan kanssa voidaan käyttää erilaisia värijauheita ja mietin, ettei minulla ole sellaisia, mutta minulla on kaapissa samanvärisiä luomivärejä. Mietin, voisinko hyödyntää niitä – kokeilin, ja ne toimivatkin todella hyvin. Tämä valmistustapa mahdollistaa myös mittatilaustyöt. Esimerkiksi jos joku haluaa lahjaksi itselleen tai läheiselleen tietynväriset korut, voi hän lähettää minulle valitsemansa luomivärin ja kustomoin korut juuri tästä tuotteesta. Tällä tavoin tuotteesta tulee juuri asiakkaan näköinen.” 

Haaveena Susannalla on valmistaa lisää erilaisia koruja ja muutenkin kasvattaa tuotevalikoimaa. 

“Minua kiinnostaa kynttilöiden ja saippuoiden valmistus, joita olen miettinyt sesonkituotteiksi esimerkiksi joulua varten. Mielestäni on ihana valmistaa käsintehtyjä tuotteita, joita voi antaa vaikka lahjaksi.” 

“Oma tekeminen ja oman intohimon toteuttaminen oli se, mitä itse näin yrittäjyydessä”

Yrittäjyys on kulkenut Susannan suvussa jo useamman sukupolven, joten yrittäjyys oli hänelle tuttua jo ennen oman yrittäjyyden aloittamista. Hänen isovanhempansa omistivat kyläkaupan, joka periytyi vanhemmille, ja Susanna kertoo isänsä työskentelevän nyt vielä eläkkeellä ollessaankin yrittäjänä.  

“Suvussani on paljon yrittäjiä ja mieheni on toiminut yrittäjänä, joten olen saanut yrittäjyyteen paljon kannustusta. Monet puhuvat yrittäjyyden vapaudesta, mutta vanhempieni pyörittäessä kyläkauppaa näin, kuinka kiinni he olivat yrittäjyydessä, enkä siksi itse odottanut yrittäjyyden tuovan mukanaan vapautta. Oma tekeminen ja oman intohimon toteuttaminen oli se, mitä itse näin yrittäjyydessä.” 

Sivutoiminen yrittäjyys tuo Susannalle hyvän tasapainon työskentelyyn. 

“Vuosi 2021 meni minulla lähes kokonaan long covidissa. Sairastuminen vaikutti myös työkykyyni ja loppuvuonna 2021 työskentelin hetken täysipäiväisenä yrittäjänä, sillä muut työt eivät onnistuneet. Tein muutaman kuukauden töitä vain kotona ja huomasin, että kaipaan vastapainoksi muutakin. Tällä hetkellä työskentelen osa-aikaisesti palkattuna työntekijänä asiakaspalvelutyössä ja loput ajasta Kaarna Finlandin parissa. Se yhdistelmä toimii minulle parhaiten.”

Yrittäjyys on tuonut mukanaan paljon vertaistukea sosiaalisessa mediassa

Vaikka yrittäjyys tuo mukanaan haasteita, on sen mukana tullut vertaistuki ollut parempaa kuin Susanna oli osannut odottaa. Onnistumisia on tullut muutenkin, sillä Britannian Vogue otti vuoden 2021 lopussa yhteyttä Susannaan ja korvakorut olivat esillä marraskuussa ilmestyneessä numerossa. 

“Uutena yrittäjänä näkyvyyden saaminen ja markkinointi ovat tuntuneet kaikista haasteellisimmalle. Ei riitä, että tekee koruja, vaan siinä on lisäksi se, että tuote pitää saada näkyville.  

Kun British Vogue otti minuun yhteyttä, oli sähköposti pakko lukea useamman kerran, mutta totta se oli. Korvakoruni olivat esillä lehdessä vuoden 2021 marraskuussa.” 

Sosiaalinen media on ollut tärkeässä osassa yrittäjyyttä, sillä Susanna kokee saaneensa sieltä paljon vertaistukea. 

“Olen löytänyt somesta paljon juttukavereita ja kanssasisaria. On hienoa, kun pystyy vaihtamaan ideoita ja kysymään toisilta apua. Vaikka jotkut verkostossani tekevät kanssani samankaltaisia tuotteita, ei keskusteluissa korostu kilpailu tai muiden dissaaminen, vaan kannustus ja hyvä meininki.” 

Vastuukouluttajan kanssa käydyt keskustelut toimivat inspiraationa koulutuksessa

Ilmoittautuessaan yrittäjyyden ammattitutkintoon Susanna lähti hakemaan apua talouspuoleen ja markkinointiin. Erityisesti sosiaalisen median tekemiseen Susanna koki saavansa paljon ideoita ja tukea koulutuksesta. 

Päällimmäisenä koulutuksesta jäi mieleen vastuukouluttajan kanssa käydyt keskustelut. 

“Googlettelin eri vaihtoehtoja, ja Starttivalmennuksen sivut antoivat hyvän fiiliksen. Jätin yhteystietoni ja kun Sanna soitti, tiesin, että tämä on juuri se oikea koulutus. Sanna on huikea motivaattori ja henkilökohtaisten tapaamisten jälkeen olin aina kuin aropupu, kun ideoita tuli niin paljon, etten edes tiennyt mistä aloittaa. Sanna tekee työtä suurella sydämellä.” 

Pitkälle hiottu liiketoimintasuunnitelma toimii tukipilarina yrittäjyydessä

Vinkkinä tuleville yrittäjille Susanna korostaa hyvää suunnittelua. 

“Liiketoimintasuunnitelmani oli pitkä ja kirjoitin sitä hartaasti. Siitä on ollut paljon apua ja esimerkiksi starttiraha myönnettiin sen myötä heti, ilman tarvetta lisäperusteluille. 

Vinkkinä tuleville yrittäjille haluan sanoa, että uskaltakaa vaan rohkeasti lähteä yrittämään. Kun laskelmat ja suunnitelmat on tehnyt huolellisesti, voit luottaa liiketoimintasi menestymiseen paremmin ja riski yrittäjyydessä pienenee.” 

Tutustu Susannaan somessa ja katso miten tarina yrittäjänä jatkuu