Yrittäjätarina

Satu Mänkärlä

Parasta yrittäjyydessä on vapaus noudattaa omia toimintatapoja ja mahdollisuus luoda yritys, jossa on mukava työskennellä

Yrittäjyys | Yrittäjätarina | Isännöitsijä

“Kouluttautumisesta saa aina uutta tietoa ja yrittäjyyden ammattitutkinnosta sai apua siihen, miten yrittäjyyttä käytännössä kannattaa lähestyä”

Satu MänkärläYrittäjyyden ammattitutkinnon suorittanut
Satu Mänkärlä on Tuusulassa asuva yrittäjä, jonka isännöintiyritys MIO Isännöinti Oy tarjoaa kirjanpito- ja isännöintipalveluita Keski-Uusimaan alueella. Ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä oli ollut Satun mielessä jo pitkään, ja edellisen työnantajan laajentaessa toimintaa ja toimintatapojen muuttuessa ajatus omasta yrityksestä kehittyi entisestään. Vuonna 2020 oli aika tehdä ratkaisuja, jolloin Satu päätti lähteä mukaan yrittäjyyden ammattitutkintoon ja perusti yrityksensä kesäkuussa 2021.

Isännöintipalveluita Keski-Uusimaan seudulla

Satun yritys MIO Isännöinti Oy toimii Keravan, Järvenpään ja Tuusulan alueella tarjoten nykyaikaista ja luotettavaa isännöintiä erikokoisille taloyhtiöille. Monelle isännöintipalvelut kuulostavat käsitteenä tutulle, mutta usein isännöinti silti sekoitetaan huoltotoimiin. 

“Monet ajattelevat, että isännöinti on samaa kuin mitä huolto tekee, mutta tosiasiassa isännöinti on taloyhtiöiden toimitusjohtajana toimimista. Isännöitsijä hallinnoi rahavaroja, maksaa laskut, huolehtii kirjanpidosta ja tarkistaa vastikkeiden maksuihin liittyvät asiat. Työmme on hyvin pitkälti asiakaspalvelua. Asukkaat ja osakkaat ovat isännöintitoimistoon yhteydessä, ja me joko autamme haasteen kanssa tai kerromme, mistä apua voi hakea.” 

Alana isännöintipalvelut mielletään helposti miesvaltaiseksi ja Satun aloittaessa isännöintikoulutuksen vuonna 2015, neljänkymmenen hengen ryhmästä vain neljä oli naisia. Ala on kuitenkin murroksessa ja naisisännöitsijöitä on koko ajan enemmän. Vuoden 2010 tapahtuneiden lakimuutosten myötä isännöinnin työnkuvakin on muuttunut paljon. 

“Isännöitsijän tehtäviä on taloyhtiöiden tarvitsemien palveluiden hankkimista, asiakaspalvelua ja lainsäädännöllistä osaamista. Näkisin, että ammatti on koko ajan asiakaspalveluhenkisempää kuin ylhäältä johtamista. Isännöitsijä on asiantuntija, johon hallitus voi luottaa ja joka parhaalla mahdollisella tavalla ylläpitää taloyhtiön arvoa pitkällä tähtäimellä. Koen olevani luontainen työssä, jossa täytyy pitää monia lankoja käsissään.” 

Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä syntyi työpaikalla tapahtuvien muutosten myötä

Alun perin Satulla on kokemusta graafiselta alalta, jossa hän toimi myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. Ennen uraa isännöintialalla Satu toimi erinäisissä palveluammateissa, kunnes hänen miehensä ehdotti uutta suuntaa uralle. 

“Ennen isännöintiä työskentelin myynnin ja markkinoinnin tehtävissä, mutta osastomme suljettiin ja oli pakko miettiä, mitä haluan tehdä seuraavaksi. Miehelläni on urakointiyritys ja hän on ollut paljon tekemisissä isännöitsijöiden kanssa. Hän kertoi minulle, että alalla on paljon ikääntyviä ammattilaisia, joten siellä voisi olla työnsarkaa, ja että työ voisi sopia organisoivalle luonteelleni. Mietin, että eihän se mitään ota, jos ei annakaan. Pääsin vuoden mittaiseen isännöintikoulutukseen Järvenpäähän ja se tuntui heti oikealle suunnalle.” 

Valmistuttuaan koulutusta Satu työllistyi järvenpääläiseen isännöintitoimistoon ja alusta asti hänellä oli toive toimia osana yrityksen johtoa. Yritys kuitenkin kasvatti toimintaansa, tiimi suureni ja mahdollisuus yrityksen johdossa toimimisesta katosi. Myös muut toimintatavat muuttuivat isomman yrityksen toimintamalleihin, ja ajatus oman yrityksen perustamisesta alkoi tuntua koko ajan paremmalta. 

“Yrityksen kasvaessa perhemäinen tiimihenki katosi. Ajattelin, että olen pian 50-vuotias ja nyt sitä yrittäjyyttä pitää kokeilla, jos haluaa. Jäin pois työstäni 2020 talvella ja suoritin samalla yrittäjyyden ammattitutkintoa Starttivalmennuksella. Puolen vuoden kilpailukiellon jälkeen kesäkuussa 2021 perustin oman yrityksen. Sesongin takia alku oli hiljaista, mutta syksyllä markkinoinnin tulokset alkoivat näkyä ja asiakkuuksia syntyi hyvin.” 

Yrityksen kasvuun tukea jatkokoulutuksesta

Puhuttaessa yrittäjyyden haasteista Satu kertoo yrityksen kasvun olleen asia, joka tuli yllättäen ja siksi toi mukanaan odottamattomia haasteita. 

“Syksyllä 2021 kollegani naapurissa päätti myydä liiketoimintansa ja tuli kysymään, haluanko ostaa sen. Harkittuani asiaa päätin vastata myöntävästi. Yritykseeni tuli yrityskaupan myötä kaksi työntekijää ja paljon taloyhtiöitä. Tämä toi uusia haasteita siinä mielessä, että johtajuutta ja sen yhdistämistä yrittäjyyteen on täytynyt opetella, ja siksi olenkin mukana Starttivalmennuksen toisessa koulutuksessa, jossa opiskellaan yritystoiminnan kehittämistä ja johtajuutta. Työnkuvat ja prosessien luominen ovat toistaiseksi haastavia, mutta koulutuksen myötä se varmasti helpottuu. Sieltä saa vinkkejä ja vertaistukea.” 

Parasta yrittäjyydessä on vapaus noudattaa omia toimintatapoja ja mahdollisuus luoda yritys, jossa on mukava työskennellä. Vaikka vapaa-aikaa ei ole enempää kuin palkollisena, kokee Satu nyt tekevänsä työtä juuri siten, miten hän haluaa. 

Tavoitteena arvostettu yritys ja lämminhenkinen työyhteisö

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä on ollut paikoittain myrskyistä, sillä kasvua on ollut todella paljon. Nyt Satun haaveena on tasapainottaa yrityksen toimintaa ja luoda työyhteisö, jossa on hyvä olla. 

“Haaveenani olisi luoda tasapainoinen ja taloudellisesti järkevä yritys, joka olisi arvostettu ja hyvällä maineella varustettu. Tavoitteeni on, että tiimissä olisi jossain kohdassa noin 5-6 henkeä – sen enempää en tiimiä halua kasvattaa. Pienistä tiimeistä on hyviä kokemuksia. Sellaisissa on kiva tehdä töitä ja tunnelma on perhemäinen.” 

Työssään Satu saa motivaatiota ihmisten parissa työskentelystä. 

“Tykkään olla ihmisten parissa ja joku päivä oppii jotain uutta. Minua motivoi se, kun saan pieniä onnistumisia ja positiivista palautetta. Lisäksi to do –listojen tekeminen ja niiden yliviivaaminen tuottaa minulle aikaansaavan olon. Erilaisten ihmisten kanssa työskentely on kuitenkin työni suola.” 

Yrittäjyyden ammattitutkinnosta varmuutta käytännön asioihin

Satu kuuli yrittäjyyden ammattitutkinnosta kollegansa kautta, joka kertoi miehensä käyneen Starttivalmennuksen yrittäjäkoulutuksen. Parasta koulutuksessa oli, kuinka hyvin se käytännössä valmisti yrittäjyyden aloittamiseen. 

“Kouluttautumisesta saa aina uutta tietoa ja yrittäjyyden ammattitutkinnosta sai apua siihen, miten yrittäjyyttä käytännössä kannattaa lähestyä. Käytiin läpi kaikki perusteet, tehtiin laskelmia ja koulutuksesta sai vahvan pohjan starttirahahakemusta varten. Totta kai myös vertaistuki oli korvaamatonta, samoin kuin tieto siitä, että apua voi tarvittaessa kysyä luotettavalta taholta.” 

Henkilökohtaiset ohjaukset toivat Satun mielestä aina uutta näkökulmaa ja uusia ideoita, joita ei ilman ammattilaisen apua olisi ehkä osannut edes ajatella. 

”Opettelemalla ja avoimella mielellä kaikkeen löytyy vastaus”

Yrittäjyydestä haaveileville Satu haluaa antaa rohkaisua. 

“Jos työ on sellaista mistä nautit, niin rohkeasti vaan, kyllä se mielestäni kannattaa kokeilla! Alussa tulee olla valmis joustamaan esimerkiksi omasta palkasta, mutta jos resursseja on, niin kyllä se kannattaa. Vaikka heti ei osaa kaikkea, niin opettelemalla ja avoimella mielellä kaikkeen löytyy vastaus.” 

Tutustu Satun yrityksen kotisivuihin